Eesti ühe jõukama töösturi firma napsas suure eurotoetuse (2)

BNS
Copy
Eesti esitööstur Raul Kirjanen.
Eesti esitööstur Raul Kirjanen. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Raul Kirjanenile kuuluva Graanul Investi tütarettevõte Graanul Biotech sai rahastuse Vehicle projektis, mis tegeleb taastuvatest materjalidest taimsete kemikaalide arendamisega.

Tegemist on nelja-aastase projektiga, mille jooksul laiendatakse biorafineerimistehaste äri- ja turuvõimalusi ning otsitakse uusi lahendusi, kuidas võtta kasutusele toodetavaid puidusuhkruid, teatas ettevõte. Teadusraha jagav Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI JU) eraldas projektile toetust 5,9 miljonit eurot.

Projekti Vechicle juhib Avantium ning selle konsortsium koosneb mitmest juhtivast Euroopa ettevõttest: Avantium Chemicals BV Hollandist, Ecohelix Rootsist, Metgen Oy Soomest, Novamont Spa Itaaliast, Spinverse ja Kemira Soomest, Fundacio Universitaria Balmes Hispaaniast ning Graanul Biotech Eestist.

Projekti põhieesmärgiks on puidu töötlemise käigus tekkiva ning seni vähe kasutust leidnud hemitselluloosirikaste kõrvalproduktide väärindamine.

«Meil on heameel, et tööstus tunneb huvi meie puidu fraktsioneerimise platvormi vastu ning meid nähakse kui ühte kõige tõenäolisemat kõrge kvaliteediga ligniini- ja puidusuhkrute tarnijat,» teatas Graanul Invest grupi teadus- ja arendusjuht Peep Pitk.

Graanul Biotech alustas Imaverre rajatava puidu väärindamise demotehase ehitamist juulis. Loodav katsetehas kasutab toormaterjalina lehtpuu jääke, lõhustades puidumassi uudsete omadustega biomaterjalideks – kõrge puhtusega ligniiniks ja puidusuhkruteks. Uudsed biomaterjalid on lahendus paljudele tööstusharudele, alustades keemia- ja toiduainetööstusest kuni kosmeetika ja ehitusmaterjalideni.

Euroopa suurima pelletitootja Graanul Invest kasum kasvas mullu aasta võrdluses 2,9 korda, 51,2 miljoni euroni. Kontserni käive kasvas 8,1 protsenti ehk 300,6 miljoni euroni. Müügimahust suurema osa ehk 85,9 protsenti moodustas puidugraanulite müük. Suurem osa graanulitest ehk üle 90 protsendi eksporditi väljapoole Balti riike. Peamised sihtturud olid Ühendkuningriik, Taani, Holland ja Itaalia.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles