iPhone'i müük võib järsult kahaneda

Rait Piir
, reporter
Copy
iPhone.
iPhone. Foto: REGIS DUVIGNAU / REUTERS

Kui USA president Donald Trump realiseerib oma uue tolliähvarduse, siis võib sellest saada Apple'i jaoks majanduslikult väga valus hoop, sest maksu alla läheks Hiinas valmistatavad iPhone'id. 

Finantskonsulatsioonifrma Wedbush Securities teatas reedel Apple'i investoritele, et tollid võivad pühkida järgmisel aastal ainuüksi Ühendriikides iPhone'i müügist kuus kuni kaheksa miljonit dollarit. Taoline stsenaarum vähendaks ettevõtte 2020. aasta kasumit ligemale nelja protsendi võrra. Investorid kardavad, et tollid kergitavad iPhone'i hindu kõikjal maailmas.

Trump sätsus neljapäeval Twitteris, et paneb septembrist 10-protsendise tollimaksu kõigile Hiina importkaupadele, mis pole seni veel maksustatud. Taolisi kaupu on umbes 300 miljardi dollari väärtuses ja paljud sellistest toodetest on tegelikult valmistatud USA ettevõtete poolt. 

Uued tollid sihivad eelkõige tarbijaelektroonika tööstust ja mänguasjatööstust. Majandusanalüütikud kardavad, et tollide tõttu kannatavad kõige enam Ameerika tehnoloogiaettevõtted, kes on siiani paljusid oma komponente tootnud odavalt Hiinas.

Apple'i aktsia langes neljapäeval kaks protsenti ja reedel ühe protsendi.  

Wedbush Securities juhtiv analüütik Dan Ives ütles investoritele, et Apple võib liigutada umbes viis kuni seitse protsenti oma tootmisest Indiasse ja Vietnami, kuid tegu oleks aeglase protsessiga. Samas toonitas ta, et Apple ei saa mitte mingil juhul Hiina turgu hüljata. 

Halb uudis tuleb Apple'ile ajal, mil iPhone'i müük jahtub juba niigi maha, sest tippmudelid on muutnud niivõrd kalliks ja inimesed ei taha enam lihtsalt nii sageli oma telefone välja vahetada. Kui Apple peab tollide pärast oma hindu veelgi tõstma, siis tõenäoliselt kannatab eelkõige kalliste mudelite müük. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles