Ambitsioonikas plaan: Tallink noolib ühe maailma kõige vägevama lennujaama alkoholiäri (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Changi rahvusvaheline lennujaam Singapuris.
Changi rahvusvaheline lennujaam Singapuris. Foto: Caro / Schuelke / Caro / Schuelke

Tallink plaanib konkureerida mõnede maailma kõige suurimate alkoholitootjatega ja osaleda pakkumisel Singapuri Changi rahvusvahelise lennujaama likööri- ja tubakakontsessioonile.

26. augustil lõppeva pakkumismenetluse vastu tunnevad lisaks Tallinkile huvi sellised ülemaailmsed tegijad nagu 1980. aastast senist lepingut hoidnud DFS Group, Heinemann, Dufry, Lotte Duty Free, Shilla Duty Free, Lagardère Travel Retail, China Duty Free Group (CDFG), King Power Group (Hong Kong) ja King Power International, (sama nimega, aga eraldiseisev Tai reisimüüja), vahendab The Moodie Davitt Report.  

Mitmed nimetatud osalejatest on väljaandele siiski öelnud, et lepinguga kaasnevad finantsriskid on liiga suured ja seepärast nad tõenäolised pakkumist ei esita. Pakkumine pidi algselt lõppema 5. augustil, kuid lennujaam pikendas tähtaega, sest nende sõnul on huvi hiljuti käivitatud likööri- ja tubakakontsessioonide vastu väga suur. Lisaks võimaldab ajapikendus osalejatel paremini tutvuda hiljuti välja kuulutatud muudatustega Singapuri tubakamüügi seaduses. 

Uus leping kehtib 2020. aasta 9. juunist kuni 2026. aasta 8. juunini.

Suured rahad, hea maine ja väga kõrged riskid

Pakkumisel on äri, mille eelmise aasta käive oli ligemale 430 miljonit dollarit. Umbes 400 miljonit dollarit sellest teeniti väljuvate lendude pealt. Tubakatoodete müük toimub lennujaamas ainult väljuvatele lendudele. Kange alkohol moodustas umbes 61 protsenti lahkuvate lendude müügist, vein ja šampanja seitse protsenti ning tubakas umbes 32 protsenti. Saabuvatel lendudel moodustas kange alkohol umbes 74 protsenti ning ülejäänu tuli veini ja šampanja pealt. 

Kokkuvõtvalt saab lepingu võitja omale ühe maailma kõige suurima ja uhkema lennujaama, mille alkohoolsete jookide ja tubaka valik on omas klassis valitud korduvalt maailma parimaks.

Taoline magus auhind ei tule võitjale aga mitte sugugi odavalt. Lisaks kontsessioonile tuleb võitjal käia välja ka 20 miljoni dollari suurune algdeposiit (ja sellega seotud pangagarantiid) ning lepingu kehtimise vältel ootavad ees suured kapitalikulud. Lisaks peavad kõik pakkumisel osalejad tegema pakkumise täiendavale üürile, mis lisandub baasrendile. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles