Õlletootjad: põhjapiiril kasvas müük üle kahe korra (7)

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Soome turist päev pärast 1. juuli aktsiisilangetust Tallinna Superalkos.
Soome turist päev pärast 1. juuli aktsiisilangetust Tallinna Superalkos. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Õlletootjate liidu liikmed müüsid juulis Eestisse ligi 10 miljonit liitrit õlut, mida on eelmise aastaga 45 protsenti rohkem. Põhjapiiril kasvas müük aastaga 120 protsenti ehk 2,2 korda.

Siidri ja muu lahja alkoholi müük kasvas esimesel kuul pärast alkoholiaktsiisi langetamist 37 protsenti.

«Tänu aktsiiside langetusele on tõusnud juba esimesel kuul peale maksulangetust Eestis maksustatavate liitrite maht lahja alkoholi puhul kokku 43 protsenti. See kinnitab vähemalt lahja alkoholi sektoris aktsiisi langetamise positiivset mõju. Ja seda olenemata sellest, et 2018. aasta juuli oli erakordselt soe puhkusekuu,» kommenteeris müügitulemusi Õlletootjate Liidu tegevjuht Peeter Võrk.

«Eestis kasvava müügi pealt ei saa teha järeldust, et eestlased on alkoholi rohkem tarbima hakanud. Nagu öeldud on väga suur mõju põhjapiirilt ning suur mõju ka erinevatest piirkondadest Eestis, kus hinnalangetus on kaotanud rahalise motivatsiooni tuua tooteid sisse Läti piirilt,» lisas Võrk.

«Ehkki maksulaekumiste osas on vara järeldusi veel teha, siis oleme veendnunud, et aktsiiside langetused on riigieelarvele selgelt positiivse mõjuga. Seega on endiselt õige, et piirikaubanduse põhjuseks on puhtalt majanduslikud argumendid,» ütles Võrk.

Õlleliidu liikmete käibe osakaal Eesti turul on üle 90 protsendi.

Eesti Õlletootjate Liit on alkoholitootjate katusorganisatsioon, kes esindab Eesti suurimaid õlle- ja muu lahja alkoholi tootjaid.

Eestis langetati 1. juulist õlle, siidri ja kange alkoholi aktsiisimäärasid 25 protsendi võrra.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles