USA keskpank langetas baasintressi (3)

Copy
USA keskpank
USA keskpank Foto: AFP / Scanpix

USA keskpank teatas kolmapäeval, et langetas baasintressi esimest korda rohkem kui kümne aasta jooksul seoses ebakindlusega majandusväljavaadetes.

Baasintress on nüüd vahemikus 2,0-2,25 protsenti.

Viimati langetati baasintressi 2008. aasta rahanduskriisi ajal, mil see kukutati peaaegu nulli. Viimastel aastatel on baasintressi pidevalt tõstetud. Aastal 2018 tõsteti  baasintressi neljal korral.

USA president Donald Trump ütles teisipäeval enne keskpanga kahepäevast rahapoliitika istungit, et ootab sellelt märkimisväärset baasintressi langetamist.

«Ma tahan näha suurt kärbet,» ütles Trump ajakirjanikele Valges Majas ja lisas, et tahab näha lõppu kespanga rahapoliitika karmistamisele.

«Ma olen keskpangas väga pettunud,» lausus Ühendriikide president.

Keskpanga president Jerome Powell on viidanud maailmamajanduse seisundi nõrgenemisele kui tähtsale tegurile, miks mõned keskpankurid näevad tugevamat alust rahanduspoliitika lõdvendamisele - seda isegi olukorras, kus USA tööpuudus on viimase 50 aasta madalaimal tasemel ja börsiindeksid on rekordkõrgustes.

Ühendriikide tähtsamad aktsiaturud liikusid neljapäeval miinusesse, kui USA keskpank baasintressi langetas. Tööstusindeks Dow Jones langes 1,2 protsenti 26 864,27 punktile, S&P 500 langes 1,1 protsenti ja sulgus tasemel 2980,36 punkti ning tehnoloogiaindeks Nasdaq langes 1,2 protsenti 8175,42 punktini.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles