Uus nõue tõstab diislikütuse hinda (41)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Biokütuse nõude muutumine
Biokütuse nõude muutumine Foto: Pm

1. jaanuarist hakkab kütusemüüjatele kehtima nõue, mille kohaselt tuleb CO2 heitekogust vähendada kuus protsenti. Kui eesmärki ei täideta, võib müüjale iga kuu välja kirjutada kuni 400 000-eurose trahvi.

Järgmise aasta algus pöörab kütuseturu pea peale. Ühe seaduse järgi peab nii bensiini- kui ka diislikütuse liiter sisaldama kümme protsenti biokütust ja teise seaduse järgi peavad kütusemüüjad vähendama süsihappegaasi heitekogust kuus protsenti. CO2 vähendamiseks on tanklakettidel laias laastus kolm varianti: suurendada biokütuse osakaalu liitri kohta, suurendada gaasiliste kütuste või elektrienergia müüki või osta CO2 kvooti.

Tõenäoliselt tuleb Eesti kütusetarnijatel kombineerida kõiki kolme varianti, sest kui kuue protsendi nõuet ei täideta, ootab neid igakuine kuni 400 000 euro suurune trahv. Biokütuse osakaalu suurendamisest nad igal juhul ei pääse.

Circle K juht Kai Realo ütles, et süsihappegaasi nõue mõjutab eelkõige diislikütuse hinda. Nimelt kui 1. jaanuarist kohustusliku kümneprotsendise biolisandiga bensiiniliiter katab CO2 vähendamise nõude ära, siis diislikütusega on hoopis teine lugu.

Kommentaarid (41)
Copy
Tagasi üles