Elektritootmine on langenud aastaga enam kui poole võrra

PM Majandus
Copy
Elektriliinid.
Elektriliinid. Foto: Pascal Rossignol / Reuters/Scanpix

Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted juunis neli protsenti vähem kui eelmise aasta samal kuul. Toodang suurenes küll töötlevas tööstuses, kuid vähenes nii energeetikas kui ka mäetööstuses. Võrreldes 2018. aasta juuniga vähenes elektri tootmine 58 protsenti ja soojuse tootmine 10 protsenti.

Neljaprotsendiline langus tööstuses on tingitud energeetikas ja mäetööstuses juba mõnda aega täheldatavast langustrendist. Juunis kahanes märkimisväärselt energeetika toodang. Mäetööstusest moodustas osatähtsuselt 49 protsenti põlevkivi kaevandamine, mille langus on otseselt seotud elektrienergia tootmisega, teatas statistikaamet.

Töötlevas tööstuses toodeti juunis võrreldes eelmise aasta sama kuuga kaks protsenti rohkem. Enam kui pooled selle tööstusharu tegevusaladest aga jäid alla aastatagustele mahtudele. Suurenes toiduainete, arvutite ja elektroonikaseadmete ning ehitusmaterjalide tootmine, vähenes puidu töötlemine ning metalltoodete ja mööbli tootmine.

Välisturule müüdi juunis 68 protsenti kogu töötleva tööstuse toodangust. Korrigeerimata andmetel vähenes võrreldes 2018. aasta juuniga toodangu müük ekspordiks kaks protsenti ja müük koduturule seitse protsenti.

Sesoonselt korrigeeritud andmete alusel toodeti 2019. aasta juunis võrreldes maiga tööstuses kuus protsenti vähem, töötlevas tööstuses oli vähenemine neli protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles