Eesti idu aitab Austraalia veinimeistritel pettusi tuvastada

PM Majandus
Copy
Guardtime'i lahendus näitab inimesele kogu veini teekonna istandusest poeletini.
Guardtime'i lahendus näitab inimesele kogu veini teekonna istandusest poeletini. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti küberturvalisuse ettevõte Guardtime aitab Austraalia veinimeistritel plokiahela-tehnoloogiat kasutades veinipettuste vastu võidelda.

Guardtime’i tarneahela valdkonna tegevjuht David Shorthouse kirjeldas, et kui Austraalia vanima veinipiirkonna Clare Valley veinimeister Jeff Grosset ja viinamarjakasvataja David Travers oma ideega lagedale tulid, võtsid nad kohe tuld.

Nimelt on probleem selles, et võltsitud veinid moodustavad mitme miljardi dollari suuruse globaalse turu, mistõttu on tarbijad väga ettevaatlikud ja nõudlikud.

«Leidsime koos võimaluse, kuidas nendele nõudmistele vastata ja teha blockchain-tehnoloogia abil kindlaks, et soetatud vein pole tarneahelasse sattunud petukaup,» selgitas Shorthouse.

Veinide tarneahela turvamiseks kasutatakse Guardtime’i välja arendatud spetsiaalset KSI blockchain-tehnoloogia küberturvalisuse lahendust, mis on matemaatiliselt tagatud ning aitab tuvastada digitaalsete andmete ja seadmete kasutuse ning väärkasutuse.

Tarbija jaoks tähendab see, et igaühel on võimalik skaneerida oma nutirakendusega pudelil olev autentimiskood ja näha konkreetse veini teekonda viinamarjakasvatusest poeletini ehk veenduda veini autentsuses.

«Samas võimaldab tehnoloogia kohe tuvastada, kes ja millal on veinidega seotud digitaalseid andmeid muutnud, teostades pidevat kontrolli korraga suure hulga andmete puhul kiiresti ja korraga,» kirjeldas Shorthouse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles