Eestisse tulnud Brasiilia iduettevõtja: kodumaal töötati meile vastu (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Eestis on parem idufirmat arendada, ütles brasiilane Edilson Osorio Jr. Pilt on illustratiivne.
Eestis on parem idufirmat arendada, ütles brasiilane Edilson Osorio Jr. Pilt on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Kokku sai esimesel poolaastal startup-viisa või sellega seotud ajutise elamisloa 572 inimest. Kõige enam soovitakse Eestisse ümber asuda Brasiiliast, Indiast, Venemaalt, Türgist, Ukrainast ja Iraanist.

Iduettevõtte OriginalMy Blockchain asutaja ja tegevjuhi Edilson Osorio Jr sõnul tulid nad Eestisse, kuna Brasiilia kohalik regulatsioon ei võimaldanud ettevõtet arendada. «Brasiilia regulatsioon ei mõista meie tehnoloogiat ning mõned kongressiliikmed töötasid meile suisa vastu,» tunnistas ta.

Brasiilia ebakindel õiguslik keskkond pani idufirma juristid otsima ettevõttele sõbralikumat õigusruumi. «Võrdlesime erinevaid riike ka muude regulatsioonide ja kulude aspektist ning kuna Euroopa on üks meie sihtturge tulevikus, oligi kõige sobilikum paik just Eesti,» selgitas ta.

Startup Estonia juht Maarika Truu ütles, et startup-viisa aitab ka Eesti idufirmadel kiiremini kasvada. «Eelmine aasta oli Eesti iduettevõtluse rekordaasta – meie ettevõtetesse investeeriti umbes 350 miljonit eurot,» tõdes Truu, kelle sõnul on ilmne, et lõviosa sellest läheb uute töökohtade loomisse – just startup-viisa on olnud selle kiire kasvu pant, tagades, et nende ettevõtete areng ei pidurdu töökäte puudumise tõttu.

«Samuti aitab viisaprogramm tuua Eestisse väga erineva tausta ja oskustega talente, kes panustavad võrdselt nii siinsete ettevõtete kui ka kogukonna ja majanduse arengusse laiemalt,» lisas ta.

Kohaliku iduettevõtete kogukonna, siseministeeriumi ning Startup Estonia koostöös sündinud startup-viisa võimaldab Euroopa Liitu mittekuuluvate riikide kodanikel siinsete iduettevõtete heaks töötada, oma iduettevõtteid siia kolida või Eestis uusi asutada. Alates viisaprogrammi loomisest on Eestisse elama ja töötama asunud või selleks õiguse saanud 1503 inimest. Kõige enam on Eestisse ümber asutud Ukrainast, Brasiiliast, Venemaalt, Indiast, Türgist ja Iraanist.

Eelmisel aastal saabus Eestisse kokku 483 töötajat, mida on pea sama palju kui tänavu kuue kuuga. Iduettevõtted, kes on startup-viisaga siia tulnud, on kuue kuuga loonud 167 uut töökohta, maksnud tööjõumakse 700 000 eurot ning nende ettevõtete käive küündib pea 6,3 miljoni euroni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles