Hiina küla kukutas kommunistid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wukani küla söakad elanikud
Wukani küla söakad elanikud Foto: SCANPIX

Ümberpiiratud Wukani küla Hiina lõunaosas on heitnud keskvõimu ahelad ja valitseb end ise. Atmosfäär meenutab Pariisi Kommuuni alguspäevi.

Külarahvas tegutseb kui üks mees ajutise komitee juhtimisel, mis on vahetanud välja kompartei ametnikud, kes pagesid kolm kuud tagasi – süüdistatuna korruptsioonis ja võimu kuritarvitamises.

Mõned valvavad küla piire ja jälgivad, et ega kallaletungi ei plaanita. Teised korraldavad toitlustust ja logistikat. Või koordineerivad massimeeleavaldusi, millest on saanud igapäevane reaalsus alates 11. detsembrist, kui üks küla juhte politseiarestis hukkus.

Asulal on isegi de facto välisministeerium ja meediakeskus, kust välisajakirjanikud oma lugusid laiali saadavad ning kus neid ka toidetakse-majutatakse.

Kitsad külatänavad on kuidagi pidulikud. Õhus on ka ärevust, kuna relvastatud politsei piiramisrõngas küla ümber tiheneb üha.

Septembris toimus kaks märulipolitsei rünnakut. Paljud nii külas kui väljaspool imestavad aga, et internet töötab ning Peking pole asunud otsustavale pealetungile.

Massikoosolekutel ja eravestlustes rõhutavad kõik ülipüüdlikult, et toetavad ja armastavad palavalt Kommunistlikku Parteid ja keskvalitsust, kuid samal ajal nõuavad paljud tõelist demokraatiat nii Wukanis kui väljaspool.

Liiguvad isegi sosinad, et mõned kõrged tegelased keskvalitsuses näevad Wukanis võimalust lükata riigis liikuma laiemaid poliitilisi reforme.

«Me tahame avatuid, läbipaistvaid demokraatlikke valimisi. Mitte üksnes meie külas või maakonnas või linnas, vaid ka kogu maal, tippjuhid kaasa arvatud. Ma ei ole asjatundja, kuid ma ei usu, et siin oleks suur vastuolu, kui me armastame ja toetame Kommunistlikku Parteid ning palume samal ajal Hiinale tõelist demokraatiat,» ütles üks külavanematest, kelle nime Financial Times otsustas mitte avaldada, et kaitsta teda tagakiusu eest tulevikus.

«Keskvalitsusest pole keegi otseselt meile toetust avaldanud, kuid kaudselt küll. Ja me usume, et nad leiavad meie probleemidele lahenduse.»

On olemas üks pretsedent, kuidas kõrged parteilased kasutasid sanktsioneerimata arenguid maakohtades, et suruda läbi vastuolulisi reforme.

Kompartei ametlikus ajaloos on kirjas, kuidas Ida-Hiina Xiaogangi küla vaesunud elanikud kirjutasid alla salalepingule jagada kommunaalomandis põllumaa majapidamiste vahel laiali. Aasta oli 1978.
Tol ajal oli see kontrrevolutsiooniline tegu, mille eest ootas surmanuhtlus. Liberaalsed liidrid võtsid aga üsna pea asetleidnust eeskuju ning lasid mudeli käiku kogu riigis, juhatades sisse praeguse turupõhiste reformide ja plahvatusliku majanduskasvu ajastu.

«Võib-olla inimesed keskvalitsuses vaikselt toetavad meid ja võib-olla mõni mõtleb, et saab seda tuleva aasta võimuvahetuse eel ära kasutada,» ütles üks internetiaktivist, kes on saabunud Wukani külarahvast toetama.

2012. aasta lõpus tuleb kompartei kümnel tippjuhil tagasi astuda ja loovutada kohad uuele põlvkonnale. Potentsiaalsed kandidaadid üritavad parasjagu üksteist kõrvale nügida ja silma paista.
Kuna praegune terav seis on aga läinud väga suure kella külge, ei ole tõenäoline, et ükski kõrge ametnik avalikult Wukani toetada söandaks, riskides julgustada teisigi piirkondi midagi sarnast ette võtma.

Valitsuse vaikus on pannud aga paljud kahtlustama kurvemat stsenaariumi – nimelt et valitsus ootab lihtsalt ära, kuni suurem osa välismeediast uudisest tüdineb ja ära koju läheb.

Kuna jõulud on peale tulemas, mõtleb enamik ajakirjanikke – kes mootorratastel, paatidega ja jalgsi politsei kontrollpunktidest mööda on pääsenud – juba lahkumisele.

«Me ei usu, et nad söandaks rünnata, kui siin on nii palju välismaiseid ajakirjanikke. Aga me olime kogu öö üleval ja arutasime, et mis juhtub siis, kui ajakirjanikud lahkuvad. Ja vot seda me kardame,» ütles üks külainimene.

Külarahvas nõuab, et võimud tagastaksid neile Xue Jinbo surnukeha, kes aresti all suri. Kui surnukeha 21. detsembriks ehk kolmapäevaks ei laeku, ähvardavad nad sooritada protestirongkäigu väljapoole Wukani.

Seda loomulikult juhul, kui küla ümber passiv relvastatud politsei juba midagi ette võtnud pole.
«Isegi kui me ise ja kõik meie majad oleksid rauast, ikka puhuksid nad meid ühe korraga ümber,» ütles Wukani külavanem ja eestkõneleja Lin Zuluan.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles