Rootsi turg lajatas Eesti ettevõtetele (39)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Seina-, lae- ja katuseprofiile tootev KMT Prefab on Rootsi ehitusturu languse tõttu leidnud asenduse teistel Põhjamaade turgudel ning suunab tootmist Taani, Norra ja Soome.
Seina-, lae- ja katuseprofiile tootev KMT Prefab on Rootsi ehitusturu languse tõttu leidnud asenduse teistel Põhjamaade turgudel ning suunab tootmist Taani, Norra ja Soome. Foto: Tairo Lutter

Põhjamaadesse, eriti Rootsi eksportivaid puitmajatootjaid tabas mullu kohaliku ehitusturu langus rängalt. Parimal juhul kahanes müügitulu, halvimal juhul tuli uksed sulgeda.

«2018. aasta majandustegevuse tulemit mõjutas lootusetute nõuete mahakandmine tulenevalt ühe Rootsi kliendi pankrotist,» põhjendas näiteks Puumajatehase OÜ eelmisel aastal tekkinud kahjumit. Ettevõtte müügitulu vähenes mullu 40 protsendi võrra ja 2017. aasta kasumi asemel lõpetati mullu 6000-euroses kahjumis. Kesiste tulemuste tõttu ei soovinud ettevõtte tegevdirektor Arvo Aavisto kommentaare jagada. «Ei näe siin mingit ideed. Oleks siis kangelased väljas, hing sees ja nina vee peal. Mis meil öelda on? Midagi ei ole öelda. Keeruline on,» ütles ta.

Kui veel 2017. aastal müüs Puumajatehase OÜ peaaegu kogu toodangu Rootsi, siis mullu moodustas turu osakaal müügist 65 protsenti, ülejäänud 35 protsenti toodangust müüdi Eesti klientidele. Põhjuseks on majandusaasta aruandes keeruline olukord Rootsi ehitusturul ning eraldi rõhutatakse ajalooliselt nõrga krooni mõju tegutsemisele.

Kommentaarid (39)
Copy
Tagasi üles