Saaremaa luksusjahtide tootja sai börsil vastu näppe

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: Peter Seyfferth / imago images / Peter Seyfferth

Rootslasest ettevõtjale Sven Lennart Alpstålile kuuluv Saaremaa laevatööstus Luksusjaht AS kaotas eelmisel aastal Tallinna börsil üle 2 miljoni euro.

Kuigi Roomassaarel luksusjahte tootva aktsiaseltsi käive oli mullu korralik – üle 10 miljoni euro – kuivas nende kasum sootuks kokku. 2017. aasta 2,6 miljoni eurosest kasumist jäi mullu alles vaid 7000 eurot.

Majandusaasta aruandest selgub, et äritegevusest teenitud korraliku kasumi sõid ära aktsiainvesteeringud. Teatavasti on Rootsi ettevõtja Luksusjahi kaudu Tallinna börsi suurim eraisikust investor, kellele kuulub praeguse seisuga enam kui 11 miljoni euro eest väärtpabereid.

Alpståli portfellis on näiteks Baltika, Tallinki, Tallinna Kaubamaja, PRFoodsi ja Nordeconi aktsiad. Ehitusfirmast kuulub ärimehele lausa 13 protsenti, mis teeb temast suuruselt teise omaniku Toomas Lumani järel. Kuna Nordeconi aktsia oli mullu languses, haihtus rootslase portfellist 1,4 miljonit eurot. Pihta said ka teised ärimehe investeeringud.  

Börsil kauplemine võib kulgeda justkui Ameerika mägedel. Näiteks 2017. aastal teenis Alpståli Luksusjaht tänu aktsiainvesteeringutele 1,5 miljonit eurot, millele lisandus veel enam kui miljoni eest dividende. Ka mullu sai ettevõte üle poole miljoni euro omanikutulu.

ASi Luksusjaht põhitegevuseks on plastikjahtide ja -kaatrite tootmine. Eelmisel aastal müüs firma 30 kaatrit ja 11 jahti. Olulisim eksporditurg on Rootsi, kuhu müüakse üle 90 protsendi toodangust. Lisaks müüdi Eesti, Saksamaa, Tsehhi, aga ka Norra, Šveitsi ja isegi Taiwani turule.

Aktsiaseltsis töötas mullu keskmiselt 106 inimest, kes teenisid kuus keskmiselt 1240 euro suurust brutopalka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles