Sõõrumaa turvafirma hädas: ehitussektor röövib tööjõudu (5)

BNS
Copy
USS Security turvamees.
USS Security turvamees. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

 Urmas Sõõrumaa turvafirma USS Security Eesti AS-i mullune konsolideeritud käive kasvas aastaga 11,6 protsenti 17,3 miljoni euroni ning puhaskahjum vähenes kolmandiku võrra 122 600 eurole.

Turvateenuste müügist teenis Sõõrumaa firma ligi 14 miljonit eurot, turvaseadmete müügi ja paigalduse käive moodustas 2,6 miljonit eurot ning turvaseadmete hooldus pool miljonit eurot, selgub USS Security Eesti AS-i majandusaasta aruandest.

Ettevõtte juht Raul Parusk märgib aruandes, et mullu tugevnesid makromajanduslikud trendid, mis mõjutasid Eesti turvaturgu juba varasematel aastatel.

«Olulise panuse SKP kasvu andis ehitussektor, mis omakorda suurendas valveseadmete paigalduse ja nõrkvoolu projektide mahtu. Negatiivsest küljest võimendab ehitussektori kasv turvaettevõtete tööjõupuudust, sest turvasektor ja ehitussektor jagavad paljuski sama tööjõubaasi,» märkis Parusk.

Ta lisas, et nii alampalga kui ka keskmise palga mõjul tõuseb mehitatud valve hind ja kliendid ootavad turvaettevõtetelt mehitatud valve alternatiivina või täiendusena soodsamaid tehnilisi lahendusi.

Ettevõtte töötajate arv kasvas pisut, 13 võrra 949 töötajani, kuid palgakulu kasvas samal ajal ligi 11 protsenti 9,8 miljoni euroni. Kuine keskmine netotöötasu oli seega 861 eurot, aasta varem oli see 787 eurot.

Töötajate voolavus oli Sõõrumaa turvafirmas 28,3 protsenti. Seejuures on voolavus intensiivsem turvatöötajate seas, kuigi see on eelneva aastaga veidi kahanenud. Teiste töökohtade osas on voolavus stabiilne, märkis juhatus.

Aruandeaastal suurendasid omanikud ettevõtte omakapitali 2,3 miljoni euro võrra, konverteerides omanike laenu- ja intressinõuded ettevõtte omakapitali. Samuti kaeti kahjum ülekursi arvelt.

Viimase paari aasta jooksul on ettevõte tulnud turule mitme uue teenusega, millest üks on kinnisvarainvestoritele ja majutusettevõtetele mõeldud pilvepõhine lahendus USSbnb, mille abil saab võtmevabalt uksi ja tõkkepuid avada-sulgeda ning külastajatele lisateenuseid pakkuda.

USSbnb-d arendatakse koostöös samasse gruppi kuuluva Techno Life OÜ-ga. Ettevõte teeb korterite rentimise Airbnb või Booking.com kaudu lihtsamaks, kuna kliendile võtmete üleandmiseks ei pea omanik füüsiliselt kohale minema, vajadusel teeb seda USS-i kliendikeskus ja patrullteenistus.

Aruandeaastal likvideeriti 2016. aasta oktoobris asutatud Leedu tütarfirma USS Security Lietuva UAB.

USS Security Eesti AS-i tegelik kasusaaja on Krediidiinfo andmetel 96,18-protsendilise osalusega Urmas Sõõrumaa, ülejäänud 3,82 protsenti kuulub läbi valdusfirma Koidu Anveldtile.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles