Lastega Stockholmis: 10 soovitust

Tallink
Copy
Foto: Tallink

Stockholm on linn, mis on justkui lastele ehitatud. Siin on tohutu hulk vaatamisväärsusi, töötubasid ja vahvaid programme, mis on loodud spetsiaalselt lastele. Et sul oleks lihtsam oma valikut teha, loe lähemalt järgmiseid soovitusi. Muuseas, kui oled Tallinki püsikliendiprogrammi Club One’i liige, näita kassas kaarti ja naudi soodsamat sissepääsu.

1. Kaota end muinasjutumaailma Junibackenis

Laste kultuurikeskus Junibacken asub Stockholmis maalilisel Djurgårdeni saarel. Siin saad mängida Pipi Pikksuka Segasumma suvilas, mürada Vahtramäe Emili jälgedes, avastada röövlitütar Ronja saladusi või õppida sootuks midagi uut Astrid Lindgreni armastatud tegelaste kohta. Kui järjekord läbi lugude sõitvale muinasjuturongile on liiga pikk, tasub läbi astuda raamatupoest, piiluda teatrisse või maiustada kohvikus kohapeal valminud imemaitsvate küpsetistega.

Foto: Tallink

2. Astu ajas tagasi Skansenis

Junibackenist kümneminutilise jalutuskäigu kaugusel asub vabaõhumuuseum Skansen. Siin leiad enam kui 150 ajaloolist ehitist, millest vanimad on pärit lausa 14. sajandist. 18. ja 19. sajandi külakestes askeldavad ajastule iseloomulikes riietes pererahvas, kes demonstreerib ajastule iseloomulikke kodutöid ja argiaskeldusi.

Vabaõhumuuseumi juurde kuulub ka enam kui 70 liigiga loomaaed ja lastele mõeldud väikeloomaaed, kus saab muu hulgas kitsekesi paitada ja jäneste kalpsamist imetleda. Lisaks leiad pargist nukuteatri, akvaariumi, karussellid, tsirkuse, tubakamuuseumi, käsitöökojad ja poekesed.

Alates 2019. aasta kevadest on Skansenis avatud Läänemere elu ja ökosüsteemi uuriv teaduskeskus The Baltic Sea Science Center, kus on akvaariumid, näitused, laboratooriumi ja töötoad nii suurtele kui väikestele loodussõpradele.

Foto: Tallink

 3. Avasta universumi saladusi loodusloomuuseumis

Kui satud Stockholmi vihmasel päeval, on Naturhistoriska riksmuseet ehk Rootsi Riiklik Loodusloomuuseum ainuõige koht, kuhu lastega sisse astuda. Muuseumis saad imetleda dinosauruste ja vaalade skelette, leida ühiseid jooni inimeste ja loomade kehaehituses, uurida illegaalse kaubanduse tagamaid, panna end proovile lõbusates mängudes nagu jänesehüpped ja võrrelda mälumahtu šimpansiga.

Nutitelefoniga saad katsetada liitreaalsust ehk ekraanil ellu äratada nii põdrad, kitsed kui teised näituseloomad. Muuseumi IMAX-kinos Cosmonova näed planeeti Maa läbi kosmosesüstiku akna ning saad imetleda nii veealuse maailma veidramaid elukaid kui ka loomalaste naljakaid seiklusi. Kõige väiksematele külastajatele on muuseumis palju vahvaid ja õpetlikke üllatusi ning sisehoovis põnev mänguala.

Foto: Tallink

4. Esita oma ajule väljakutse tehnikamuuseumis 

Rootsi suurim tehnikamuuseum Tekniska museet viib harivale ja interaktiivsele retkele tööstuse algusaegadest tänapäeva utoopiliste leiutisteni. Muuseumis saad proovida silmadega maalimist, luua mõttejõuga muusikat, külastada amatöörraadiojaama, õppida keskkonnasäästlikku eluviisi ja osaleda sadades huvitavates eksperimentides.

Tehnikamuuseumi populaarseimate näituste hulka kuuluvad eriefektide ja elusuuruses eksponaatidega kaevandusnäitus ja 1950. aastast pärit mudelraudtee, kus 1:87 mõõtkavas meisterdatud kaunil miniatuurmaastikul läbivad rongid viiekümne meetri pikkuse teekonna. Kõikide suurte ja väikeste vaieldamatuks lemmikuks on kujunenud arvutimängudele ja nende ajaloole pühendatud erinäitus „Play Beyond Play“. Tervelt 1000 ruutmeetril saad proovida vanu tuttavaid mänge, luua oma avatari ning kogeda reaalse ja interaktiivse mängu maagilist piiri.

Alates 17. juulist ootab külastajaid uus ajutine näitus, mis viib ajaloolisele rännakule robotite maailma. Londoni Teadusmuuseumis loodud hittnäitusel saad muu hulgas kohtuda 16. sajandil loodud roboti algelise eelkäijaga, filmi “The Terminator” peategelasega, tipptehnoloogilise humanoidrobotiga ning ligi saja teise inimnäolise masinaga.

Foto: Tallink

5. Ole tantsukuninganna ABBA muuseumis

Isegi kui sinu lapsed ei ole kunagi ABBAst midagi kuulnud, pead nad kindlasti Rootsi kõige kuulsamale popbändile pühendatud muuseumisse viima. See muuseum on ausammas absoluutselt kõigele, mida on võimalik ABBAst teada: seda hetkest kui Björn ja Benny esimest korda kohtusid kuni päevani, kui bänd laulis Eurovisiooni finaalis 1974. aastal võiduloo „Waterloo“. Loomulikult on muuseumis palju kostüüme ja kuldplaate ning hulganisti muid originaal- ja mälestusesemeid.

Siiski on ABBA muuseum kõike muud kui lihtsalt üks tuba täis asju. Siin saad miksida ABBA lugusid, osaleda konkursil, et pääseda bändi viiendaks liikmeks, ja juhtida „Arrivali“ helikopterit – sedasama, mida tuntakse klassikaks saanud albumikaanelt.

Muuseumi kõige ägedamas atraktsioonis saad koos ABBA avataridega lavale astuda ning just nii kõvasti ja valesti „Mamma Miat“ laulda, kui sulle meeldib. See juba naljalt ühtegi pereliiget külmaks ei jäta!

Hakkas huvitama? Osta laevapilet Stockholmi siin.

Foto: Tallink

6. Avasta Vasa imeline lugu

1626. aastal tellis kuningas Gustav II Adolf laeva, mis pidi olema piisavalt suur, et anda kõigile aimu Rootsi sõjalisest jõust. Vasat ehitati kaks aastat ja valmides oli ta imeilus. Õnnetuseks oli laev aga uskumatult

ebastabiilne. Seega ei saa imeks panna, et laev 1628. aasta augustikuus oma esimesel reisil põhja vajus, jõudes veepinnal püsida vaid napid 1300 meetrit. Kuna 95% laeva originaalosadest ja sadadest puitskulptuurornamentidest on säilinud, kujutab Vasa endast unikaalset kunstiväärtust ja ühte maailma populaarsematest turismisihtkohtadest.

Maailma ainukeses 17. sajandist säilinud laeva ümber ehitatud muuseumis on rida tegevusi spetsiaalselt lastele. Eelkooliealiste lastega pered saavad kinos kaasa elada väikesele põrsakesele nimega Lindblom, kes suundub seiklusele Vasa pardal. Pärast filmi vaatamist saab muuseumi avastada mööda lõbusat pererada. Kooliealised lapsed saavad muuseumi kuuendal korrusel lahendada interaktiivseid ülesandeid ja meeskonnatööd ning proovida tuukriülikonna eelkäijat tuukrikella.

Foto: Tallink

7. Riietu rüütliks kuninglikus relvakambris

1628. aastal asutatud kuninglik relvakamber Livrustkammaren on Rootsi kõige vanem muuseum, kus satud justkui interaktiivsesse Rootsi ajalootundi. Juba ligikaudu 500 aastat on kuninglikus relvakambris hoitud esemeid, mis kunagi kuulusid Rootsi monarhiale. Näiteks saad näha kostüümi, mida kandis Gustav III saatuslikul maskiballil 1792. aastal, Karl XII poriseid rõivaid Fredriksteni piiramisest 1718. aastal ja särki, mis oli Gustav II Adolfil seljas Lützeni lahingus aastal 1632. Näitusel eksponeeritakse relvi, raudrüüsid, kullatud tõldu, kuldtikanditega rõivaid, mida on kantud kuninglikel laulatustel ja kroonimistseremooniatel, aga ka kuningapere järglastele kuulunud mänguasju.

Eelkooliealised lapsed on oodatud lõbusale lossihiiretuurile ning relvakambri mängimise ja õppimise tuppa. Siin saab võidelda nagu vapper rüütel, proovida selga kauneid printsessikleite, joonistada ammuste aegade seiklustest pilte ja istuda tõelisel kuningatroonil.

Foto: Tallink

8. Õpi tundma viikingeid ajaloomuuseumis

Historiska museet ehk Rootsi ajaloomuuseum on täis lugusid, mis ulatuvad tuhande aasta taha. Igal aastal külastab muuseumi üle veerand miljoni huvilise, kes imetlevad keskaja kunstiteoseid ja arheoloogilisi leide Rootsi ühest ohvriterohkeimast lahingust 1361. aastal. Kindlasti väärib tähelepanu muuseumi kullatuba, kuhu on kogutud 3000 kuld- ja hõbeaaret üle Euroopa.

Maailma suurim viikingite väljapanek on küll 2020. aasta kevadeni uuendamisel, aga igal suvel ootab muuseumi sisehoovis lapsi suur viikingite küla, kus saab proovida selga rõngassärke, sepistada ehteid ja relvi, küpsetada viikingite leiba ning osaleda jõu- ja osavusmängudes.

Foto: Tallink

9. Jaluta Stockholmi vanalinnas (ja astu sisse kommipoodi)

Stockholmi vanalinn Gamla Stan asub mitmel saarel ning pakub vähemalt tallinlastele 13. sajandist pärit kitsaste munakivitänavate ja salapäraste peidetud hoovidega kübekese äratundmisrõõmu. Kui jalutades tunned, et silme ees hakkab trollidest, kootud kampsunitest, Dala hobustest, hõbeehetest, Rootsi lipukestest ja viikingiteemalisest nodist kirjuks minema, on Gamla Stanis jalaga segada kohti, kus peatuda jäätise-, võileiva-, kohvi- või niisama puhkepausiks.

Peame hoiatama, et vanalinnas on raske, kui mitte võimatu, mööduda kommipoodidest. Justkui vanadest Hollywoodi filmidest pärit hoolega sätitud lettidelt võid leida soolaseid lagritsaid, ​kokosbollar’eid ehk šokolaadi sisse kastetud hiiglaslikke kreemjaid vahukommide sarnaseid kookosmaiustusi, suussulavaid pehmeid iiriseid või ülisuuri värvilisi pulgakomme. Kommipoodide kuningaks peetakse Gamla Stans Polkagriskokerit, kus traditsioonilised punavalgetriibulised piparmündikommid ehk ​polkagrisar’eid valmivad magusasõprade säravate silmade all.

Foto: Tallink

10. Mine parki piknikule

 Stockholmis on parke kohe palju ja need on lastele jooksmiseks, ronimiseks, pallimänguks või kärus tukastamiseks suurepärased – sina saad võtta kohvikust kaneelisaia ja aurava kohvi ning lasta mõtetel rahulikult uidata.

Djurgårdeni rohelises oaasis muuseumide vahel ringi liikudes leidub piisavalt murulappe ja pingikesi, kus veidike hinge tõmmata. Veepiirini ulatuvas Tantolundeni pargis Södermalmi linnajaos saad graniidisel mäetipul imetleda nukumajadena laiali puistatud suvilaid, meisterdada palmipuude all liivalosse või teha ​hole-in-one’i mini- või kettagolfis. Humlegården asub eksklusiivses Östermalmis ning uhkeldab Stockholmi suurima laste mänguväljaku ehk ​parklek’i, vinge rulapargi, trendikate välikohvikute ja ahhetamapanevate lillepeenardega.

Kui lasteala klassika ehk kiik-redel-liivakast tundub sinu kümneaastasele titekas, siis soovitame külastada unikaalse disainiga Uggleparkeni mänguväljakut Kristinebergis, kus staažikaid turnijaid ja liulaskjaid tervitavad veidrad kuningakroonidega öökullid, hiiglaslikud põrnikad ja puidust karikakramered. Ka siin saab võistelda minigolfis või istuda jäätisekohvikus ja teha uusi reisiplaane.

Hakkas huvitama? Osta laevapilet Stockholmi siin!

Foto: Tallink
Copy
Tagasi üles