Ratas: riik võiks hakata jälle elektriautode ostmist toetama (7)

BNS
Copy
Peaminister Jüri Ratas.
Peaminister Jüri Ratas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Peaminister Jüri Ratase hinnangul võiks riik taas hakata elektriautode ostutoetust pakkuma, võttes seejuures kliimaeesmärkide saavutamisel eeskuju mitmetest teistest Euroopa riikidest.

Keskkonnaminister Rene Kokk lisas valitsuse pressikonverentsil, et keskkonnaministeeriumis on praegu väljatöötamisel meede, millega plaanitakse toetada nii füüsiliste- kui ka juriidiliste isikute elektriauto soetamist 5000 euroga. 

Elektriautode ostutoetus lõpetati 2014. aasta suvel. Ajavahemikus 2011–2014 eraldas KredEx toetust kokku 10,5 miljoni euro väärtuses. 

Peaminister rääkis valitsuse pressikonverentsil, et kasvuhoonegaaside heidete vähendamiseks on palju võimalusi, näiteks ühistranspordi üleviimine biometaanile või elektrile, trammiliikluse arendamine, jalgrattateede rajamine, hoonete soojustamine ning raudtee elektrifitseerimine, mille valitsus on juba otsustanud.

"Meie eesmärk on kujundada Eesti majandus sajandi keskpaigaks konkurentsivõimeliseks, vähese süsinikuheitega majanduseks. See tähendab, et peame tegutsema kohe, sest investeeringud on pikaajalised ja mahukad ning see eeldab kõikide ühiskonnagruppide panustamist," ütles Ratas. 

Valitsuskabinet arutas neljapäevasel nõupidamisel Eesti kliimaeesmärke aastaks 2030 ja võimalikke meetmeid seatud eesmärkide täitmiseks. 

Nimelt võrreldes 1990. aastaga tuleb 2030. aastaks Eestil kasvuhoonegaaside koguheidet vähendada 70 protsenti. 2017. aastal oli Eesti kasvuhoonegaaside koguheide ligikaudu 19 miljonit tonni, aastaks 2030 peaks see jõudma 12 miljoni tonni tasemele.

Eesti kasvuhoonegaaside koguheitest moodustab suurenergeetika- ja tööstussektori heide 70 protsenti. Transpordi-, väikeenergeetika ja põllumajanduse sektorite heide moodustas aastal 2017 ligi 30 protsenti Eesti kasvuhoonegaaside heitest, millest veidi alla poole moodustas transport.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles