SEB: noored on tublid rahakogujad, kuid kesised raha hoidjad

BNS
Copy
Eurod.
Eurod. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Tänavu kevadel korraldatud SEB noorte uuring näitas, et 80 protsenti küsitletutest kogub raha regulaarselt, ligi pooled noortest kontrollivad oma kulutusi ja planeerivad suuremad ostud ette.

Uuring näitas samuti, et ligi 30 protsenti 18- kuni 25-aastastest kogub igal kuul rohkem kui sada eurot, samas kui umbes viiendik noori ei säästa üldse. Noorte seas, kes raha koguvad, kasutab 36 protsenti pangakontole kogumist ning 28 protsenti paneb sularaha kõrvale, teatas SEB.

Investeerimine on enim levinud nende seas, kes koguvad üle saja euro kuus. Kõige ebapopulaarsem on investeerimine noorte seas, kes panevad kõrvale väiksemaid summasid.

«Vaadates noorte finantskäitumise uuringu tulemusi, näeme, et primaarsed finantskirjaoskuse reeglid on neil hästi paigas: kulutused on kontrolli all, säästmine on saanud osaks rahakasutusrutiinist ning ka investeerimine hakkab võitma aina rohkem tähelepanu,» ütles SEB Markets osakonna finantsturgude riskinõustaja Martin Sillasoo pressiteates.

«Muret tekitab vaid see, et endiselt jätab üle 64 protsendi kogujatest oma säästud pangakontole ja/või paneb need kõrvale sularahas, mis kahjuks viib säästude väärtust iga aastaga alla. Eriti kehvad tulemused ootavad siin kõige tublimaid kogujaid, kellesse kasulik harjumus juurdus veel enne kooli või kooli ajal,» lisas Sillasoo.

Ta soovitab kogutud raha suunata ettevõtlusesse, investeerimisse, haridusse ning oma tööturuväärtuse kasvatamisse.

SEB korraldas uuringu 18- kuni 25-aastaste noorte seas sel kevadel ja küsitlusse kaasati 604 Eesti inimest. Küsitlus korraldati veebikeskkonnas ning toimus samal ajal ka Lätis ja Leedus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles