Luksusautode tootja Aston Martini aktsia kukub kivina

Rait Piir
, reporter
Copy
Aston Martin uue James Bondi filmi võtetel Londonis.
Aston Martin uue James Bondi filmi võtetel Londonis. Foto: Kirsty O'Connor / PA Wire/PA Images

Briti luksusautode tootja Aston Martini aktsia on langenud juba 20 protsenti, sest ettevõte vähendas oma selle aasta müügiprognoosi. 

Briti firma sõnul on nõudlus vähenenud üle kogu Euroopa ja tarned edasimüüjatele on kahanenud ligi viiendiku võrra. Autotootja prognoosib, et sellel aastal läheb müügiks umbes 6300 - 6500 autot, mis on üksjagu vähem võrreldes varasema prognoosiga 7100 - 7300 autot. Varasemast viletsam müük ootab Aston Martinit tõenäoliselt ka järgmisel aastal ja seda «makroökonoomilistel põhjustel».

Teisisõnu on probleem poliitikas ja tarbijate ebakindluses. Aston Martin on tegelikult vaid üks paljudest autotootjatest, kelle müük on hakanud Euroopas kahanema. Autotootjad seisavad muuhulgas Euroopas silmitsi ilma leppeta Brexitiga ning aina karmimaks muutuvate heitmeregulatsioonidega. Lisaks on aeglustumas kogu ülemaailmne majanduskasv, mida survestab muuhulgas USA-Hiina kaubandussõda. 

Aston Martini sõnul on nende automüük langenud Ühendkuningriigis selle aasta esimesel poolel 17 protsenti ja ülejäänud Euroopas 19 protsenti. Müük kahaneb ka Lähis-Idas ja Aafrikas. Ettevõttel läheb endiselt hästi Ameerika ja Aasia turgudel, kuid vaatamata sellele on firma otsustanud kärpida oma investeerimisplaane ligemale 40 miljoni naela võrra. 

James Bondi filmide poolest tuntud Aston Martini aktsia on lagenud pärast mullu oktoobris toimunud IPO-d Londoni börsil ligemale 45 protsenti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles