Uskumatu: airBaltic võttis Läti aegade suurima laenu (3)

BNS
Copy
Air Balticu lennuk.
Air Balticu lennuk. Foto: Air Baltic

Baltikumi suurim lennufirma airBaltic on teisipäevase seisuga edukalt emiteerinud 200 miljoni euro eest viieaastase lunastamistähtajaga võlakirju, mis on seni Läti suurim korporatiivvõlakirjade emissioon.

Suurtehing võeti hästi vastu nii kohalike kui ka rahvusvaheliste investorite kogukonna poolt, selle tulemusena jaotusid võlakirjad rohkem kui 100 investorile 25 riigist ning väärtpaberite nõudlus ületas pakkumise.

airBalticu juhtkond koos J.P. Morgan ja SEB pangaga on korraldanud väga populaarseks osutunud kuuepäevalise firma tutvustamisürituse, kohtudes investoritega nii kolmes Balti pealinnas kui ka Londonis, Frankfurdis, Zürichis, Genfis ja Helsingis.

Jätkavad investeerimist lennukiparki

airBalticu juhatuse esimehe Martin Gaussi sõnul on toimuv lennufirma jaoks ajalooline samm, millega ettevõte mitte ainult ei korraldanud seni suurima võlakirjade emissiooni Läti äriajaloos, vaid sai ka esimeseks lennufirmaks Kesk- ja Ida-Euroopas, mis astus rahvusvahelisele kapitaliturule Eurovõlakirjade pakkumisega.

«Investorid on näidanud meile selgelt, et nad näevad airBalticu strateegiat küpse ja tugevana. Me jätkame oma kasvustrateegiaga, mis on kirjeldatud äriplaanis Destination 2025 ning tänu edukale võlakirjade emissioonile saame oluliselt tugevdada oma likviidsust ja jätkame investeeringutega meie lennukiparki.»

SEB Baltikumi divisjoni kapitaliturgude juht Paulius Žurauskas lisas, et see tehing näitab tugevat toetust ja tunnustust airBalticu krediidiajaloole nii kohalike kui ka rahvusvaheliste investorite poolt. «Baltikumi ja Põhjamaade investorid on näidanud tugevat nõudlust airBalticu võlakirjade vastu ning see tehing sillutab teed kapitaliturgude edasisele arenemisele meie regioonis.»

Märkimisväärne panus Läti SKP-sse

200 miljoni euro ulatuses võlakirjade lunastamistähtaeg on viis aastat ning fikseeritud aastane kupongimäär 6,75 protseti. Võlakirjad väljastatakse plaani kohaselt 30. juulil 2019. Võlakirjad noteeritakse Euronext Dublini väärtpaberibörsil, mis on maailmas üks enimtunnustatud võlakirjade vahendajaid.

Võlakirjade emissiooni globaalseks koordinaatoriks valis airBaltic J.P. Morgani, kes koos SEB-ga töötas välja võlakirjaprogrammi ja emissiooni. Juhtivkonsultant juriidilistes küsimustes Inglismaal oli Dentons, kuid kohalikes juriidilistes küsimustes aitas ettevõtet Cobalt. J.P. Morgani ja SEB panga juriidiliseks konsultandiks Inglismaa seadusandluse küsimustes oli Linklaters.

Selle aasta 10. juulil omistas rahvusvahelise krediidireitingu agentuur Standard & Poor’s airBalticule esialgse krediidireitingu BB- stabiilse väljavaatega.

airBaltic on piirkondlik lennufirma, mis mängib olulist rolli Baltikumi lennuühenduse tagamisel. Vastavalt viimasele äristrateegia konsultantide Roland Bergeri uuringule ulatus airBalticu panus Läti SKP-sse 2018. aastal otseste ja kaudse tasudena 2,5 protsendini ning lennufirma tegevus toetas ligikaudu 30 000 töökohta.

airBaltic on turu liider Riia Lennujaamas ja tugevalt esindatud Tallinna ja Vilniuse lennujaamas. Firma põhiaktsionär on Läti Vabariik, mille omanduses on 80 protsenti firma aktsiatest, erainvestor Lars Thueseni omanduses on umbes 20 protsenti aktsiatest läbi tema täielikus omandis oleva Aircraft Leasing 1 SIA.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles