Euroala pankades suurpuhastus – hapude laenude maht on kahanenud poole võrra

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Maailma vanima panga Monte dei Paschi di Siena pank on Itaalia üks problemaatilisemaid panku.
Maailma vanima panga Monte dei Paschi di Siena pank on Itaalia üks problemaatilisemaid panku. Foto: Stefano Rellandini / Reuters/Scanpix

Euroopa pankades on toimunud viimastel aastatel korralik Augeiase tallide puhastamine. Võlakriisi ajaga on ära müüdud peaaegu pool pankade bilanssides olevad hapud laenud. Halb uudis on aga see, et pooled halvad laenud on alles.

Euroopa Keskpanga andmetel on Euroala pankade halbade laenude osakaal bilansis kahanenud 3,7 protsendini võrrelduna kaheksa protsendiga 2014. aastal. Isegi Euroopa pangandusprobleemide epitsentris, Itaalias, on see number langenud kaheksa protsendi lähedale võrrelduna 17 protsendiga võlakriisi tipu ajal.

Euroopa pankade halbu laenu ostavad kokku USA suured erakapitalifondid eesotsas Cerberus Capital Managemendidi ja Apollo Global Managemendiga, kirjutab The Wall Street Journal.

Probleem on aga selles, et kogu halbade laenude portfellide äramüümise asemel on neil osa laene, millest pangad sooviksid vabaneda, alles. Mõningatel juhtudel müüvad nad ostjale kas otse laenu või maksujõuetu ettevõtte, aga osasid laene võetakse läbi keeruliste väärtpaberitehingute tagasi.

«Nad tõstavad riski uksest välja, aga osa sellest riskist tuleb akna kaudu tagasi,» ütles majanduslehele Milanos asuva halbade laenude nõustaja Massimo Famularo.

Kõige rohkem on halbu laene Itaalia, Hispaania ja Iirimaa pankdes.

«Halbade laenude müük on küll hea pankade bilanssidele, aga ei lahenda süsteemis nende laenude probleeme,» lisas Itaala panga Banca IFIS endine tegevjuht Giovanni Bossi.

Ameerika Ühendriigid tulid halbade ehk nn toksiliste varade probleemi lahendamisel edukam. Valitsus süstis finantskriisi ajal nn TARP (Troubled Asset Relief Program) programmi kaudu pankadesse andes neile halbade laenudega tegelemiseks hingamisruumi. USA pankade halbade laenude osakaal on üks protsent laenude kogumahust võrrelduna enam kui viie protsendiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles