Noored sõjaveteranid jäävad tööturul hätta

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdur Afganistanis.
USA sõdur Afganistanis. Foto: SCANPIX

Pea kolmandik 20-24-aastastest sõjakogemusega ameeriklastest on tööta.

Paradoksaalsel kombel on kõige keerulisem tsiviilkeskkonda naasta just väga noortel ekssõduritel, kirjutab New York Times. Töötuse määr 20-24-aastaste sõjaveteranide seas on kerkinud 30 protsendini, mis on rohkem kui kaks korda enam vanusegrupi keskmisest näitajast. Samal ajal ei erine vanemate veteranide tööhõive oluliselt ülejäänud elanikkonnast.

Noored veteranid, kelle töökogemus võib tihti piirdudagi vaid militaarvaldkonnaga, peavad sageli asuma omandama baasteadmisi nagu käitumine tööintervjuul. Ent veelgi keerulisem on ekspertide sõnul üleminek sõjakeskkonnast  tavaellu.

«Paljude jaoks on šokk vahetada selgelt piiritletud elu arvukatest muutujatest sõltuva elu vastu,» lausus toetusgrupi Ohio Combat Veterans juht Daniel Hutchison. «Nad peavad tegelema läbi elatud emotsionaalsete pingetega ja tunnevad end üksikuna.»

Hõivet pärsib ka tööandjate seaduslik kohustus missioonil viibiva võitleja töökoht alles hoida, mistõttu viimaseid lihtsalt ei palgata. «65-70 protsenti tööandjatest ei võta sõdureid tööle,» ütles portaali Vetjobs.com omanik Ted Daywalt. «Nad ei saa oma äriga hakkama, kui töötaja 12 kuud eemal viibib.»

Olukord tõotab minna hullemaks, sest seoses USA taandumisega Iraagist lisandub tööjõu hulka Valge Maja prognooside kohaselt järgneva viie aasta jooksul miljon uut veterani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles