Digimaks võib viia Prantsusmaa kaubanduskonflikti Trumpiga

Rait Piir
, reporter
Copy
USA tehnoloogiaettevõtted satuvad digimaksu alla.
USA tehnoloogiaettevõtted satuvad digimaksu alla. Foto: LOIC VENANCE / AFP

USA president Donald Trump andis käsu uurida Prantsusmaal peatselt kehtestatavat suurte tehnoloogiaettevõtete maksu, mis on tema hinnangul suunatud ebaausalt USA ettevõtete vastu. Trump ähvardas kehtestada Prantsusmaale imporditollid.  

Prantsuse parlament võtab kõigi eelduste kohaselt neljapäeval vastu seaduse, mis kehtestab maksu sellistele ettevõtetele nagu Facebook ja Google, kes peavad edaspidi maksma kolm protsenti Prantsusmaal teenitud käibest. Maks hakkab kehtima tehnoloogiasektoris tegutsevatele ettevõtetele, kelle käive ületab 750 miljonit eurot, millest 25 miljonit tuleb Prantsusmaalt. Prognooside järgi toob uus maks Prantsusmaa kohvritesse igal aastal ligikaudu 400 miljonit eurot. 

USA kaubandusminister Robert Lighthizer ütles neljapäeval avalikus teates, et Trump palus tema ministeeriumil uurida, kas uus maks diskrimineerib ühendriikide ettevõtteid. Kui ministeerium leiab, et tegu on tõepoolest protektsionistliku käiguga, siis kehtestab USA Prantsusmaale karistustollid. Trump on käskinud varem korduvalt uurida ka erinevaid ELi ja Hiina kaubanduspraktikaid. 

USA senati finantsnõukogu teatas neljapäeval, et tehnoloogiafirmade maks, mida Prantsusmaa ja ka mitmed teised ELi riigid tahavad kehtestada, diskrimineerib ebaausalt USA ettevõtteid ning maksab ameeriklastele töökohti. Trumpi uurimise kiitis heaks vabariiklasest nõukogu esimees Chuck Grassley.

Prantsusmaa otsustas kehtestada eraldiseisva tehnoloogiafirmade maksu möödunud aastal, kui katse luua üleeuroopaline digimaks jäi kinni mõne ELi liikmesriigi vastuseisu taha. Digimaksu vastu olid Iirimaa, Soome, Rootsi ja Tšehhi, kuhu voolab hulganisti USA tehnoloogaettevõtete investeeringuid. Kõige aktiivsemalt üritasid digimaksu kehtestada toona Prantsusmaa ja Saksamaa. 

Maks hakkab esialgu kehtima umbes 30 ettevõttele, kellest enamik on pärit USAst. Nimekirja kuuluvad ka mõned Hiina, Saksamaa, Suurbritannia ja Hispaania ettevõtted. 

Suured tehnoloogiaettevõtted on tekitanud Prantsusmaal üksjagu avalikku pahameelt, sest üle mitmete riigipiiride tegutsevad tehnoloogiahiiud leiavad enamasti hulganisti võimalusi, kuidas vältida maksude maksmist. Prantsusmaa ja Suurbritannia on korduvalt süüdistanud ELis tegutsevaid tehnoloogiafirmasid oma kasumite paigutamises sellistesse riikidesse nagu Luksemburg, kus maksud on hästi madalad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles