Ettevõtluskontoga on liitunud 1000 inimest (2)

BNS
Copy
Ettevõtluskonto kaudu liiguvad maksud ja teenitud tulu.
Ettevõtluskonto kaudu liiguvad maksud ja teenitud tulu. Foto: Pm

LHV Panga ning maksu- ja tolliameti (MTA) koostöös jaanuaris turule tulnud ettevõtluskonto on kolmapäevase seisuga kogunud 1005 klienti.

Ettevõtluskonto lihtsustab ettevõtlusega tegelevatele eraisikutele maksude maksmist ja aruandlust. Kuna tegemist oli täiesti uue teenusega, mida seadused mikroettevõtlusega tegelevatele eraisikutele võimaldavad, oli keeruline prognoosida, kui suurt populaarsust teenus kogub, teatas LHV.

«Oleme rahul, et poole aastaga oleme jõudnud juba 1000 ettevõtluskontoni, see näitab, et nõudlus on olemas,» ütles LHV jaepanganduse juht Kadri Kiisel pressiteates.

LHV statistika näitab, et ettevõtluskonto kasutajatest on 56 protsenti mehed ja 44 protsenti naised. Vanim kontokasutaja on 81-aastane, noorim 11-aastane ja keskmine kasutaja 40-aastane.

Ettevõtluskontot kasutades ei ole vaja esitada raamatupidamise aruandeid ning igakuised maksudeklaratsioonid esitatakse ja maksud tasutakse automaatselt. Kontot kasutades on maksumäär 20 protsenti kontole laekunud summast.

Kui aastane tulu ületab 25 000 eurot, maksustatakse seda ületav summa 40-protsendise maksumääraga. Kui kontole laekunud tasu ületab 40 000 eurot kalendriaastas, siis kontot kasutada ei saa.

Ettevõtluskonto on kõige kasulikum inimesele, kes müüb teistele eraisikutele oma aega ehk pakub teenuseid või müüb tooteid, mille tarbeks ei ole vaja eelnevalt teha suuri kulusid või mille puhul kannab kulud teenuse tellija. Ettevõtluskonto ei sobi kaupade vahendajatele, või kui sisendkulu moodustab müügihinnast suure osa.

Ettevõtluskontot saab kasutada üldiselt sarnaselt nagu tavalist arvelduskontotki, kuid kontoga mitte seotud igapäevaste toimingute tegemiseks soovitab pank kasutada teist arvelduskontot, et vältida ekslikke maksukandeid MTA-le.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles