Olerex ostab sakslastelt Muuga sadama naftaterminali

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Oiltanking Tallinn terminal Muuga sadamas.
Oiltanking Tallinn terminal Muuga sadamas. Foto: Oiltanking

Olerex grupi emafirma Aqua Marina AS ja maailma üks suurim sõltumatu naftatoodete, kemikaalide ja gaasiterminalide operaator Oiltanking GmbH sõlmisid lepingu Oiltanking Tallinn terminali ostuks Muuga sadamas.

Ostu-müügi leping kirjutati alla reedel, 5. juulil Hamburgis Oiltanking GmbH peakontoris.

«Oiltanking hindab ja optimeerib pidevalt oma ülemaailmset terminalidevõrku. Kaubavoogude liikumine Läänemerel on viimaste aastate jooksul märkimisväärselt muutunud, mistõttu saab Oiltanking Tallinna terminali võimalusi paremini ära kasutada uus tugev, impordile keskendunud omanik,» ütles pärast lepingu allkirjastamist Oiltankingu direktor Karl Henrik Dahl.

«Olerex turustab enam kui veerandi Eestis tarbitavast mootorikütusest,» ütles Olerexi nõukogu esimees Antti Moppel. «See kaubamaht ja Oiltankingu terminal juurdepääsuga nii merelt kui raudteelt on täiuslik kombinatsioon, mis vähendab meie kütusekäitlemise ja -turustuse kulusid. Efektiivsem kütuste käitlemine aitab meil hoida kütuste hindu teenindusjaamades mõistlikul tasemel.»

Moppel ütles Postimehele, et täpset ostuhinda ta avaldada ei saa, kuid hind kujunes läbirääkimistel selliseks, millega nii müüja kui ka Olerex lõpuks rahul oli.

«Selle tehingu puhul on olulisem see, et saime raha vastu vahetada riigile üliolulise infrastruktuuriobjekti, mis laiemalt vaadates aitab kaasa kogu riigi varustuskindluse tugevdamisele,» rääkis Olerexi nõukogu esimees.

Oiltanking Tallinn terminal kogumahuga 78 550 kuupmeetrit on Läänemere piirkonna üks mitmekülgsemaid ja tehniliselt nüüdisaegsemaid terminale, mis võimaldab kütuste ja kemikaalide laadimist tsisternveokitesse ja konteineritesse nii kohalikuks kui regionaalseks turustamiseks.

Transiidiklientidele pakub terminal ühendust arenenud raudteeinfrastruktuuri ja optimaalse sügavusega kaide kaudu. Terminal paikneb Tallinna Sadama Muuga vabakaubandustsoonis. Terminali uueks nimeks saab Olerex Terminal ja ta jätkab olemasolevate klientide teenindamist.

Ostutehingule peab andma heakskiidu Konkurentsiamet.

Olerex on täielikult kodumaisel kapitalil põhinev Eesti kütuse jaeturu liider peaaegu 100 teenindusjaamaga üle kogu Eesti, samuti on tanklad Lätis ja Leedus.

Olerexi käive kasvas mullu 17,4 protsenti 332,6 miljoni euroni ning ettevõtte puhaskasum kasvas aastaga 30,8 protsenti 2,3 miljoni euroni. Ettevõte pakkus mullu tööd enam kui 600 töötajale.

Oiltanking kuulub Hamburgis asuvasse Marquard & Bahls kontserni, mis tegutseb energiatoodete ja kemikaalide tarnimise, kauplemise ja logistika valdkonnas.

Oiltanking on maailma üks suurim sõltumatu naftatoodete, kemikaalide ja gaaside hoiustamisteenust osutav ettevõte, kes omab ja opereerib 73 terminali Euroopas, Põhja-Ameerikas, Lõuna-Ameerikas, Lähis-Idas, Aafrikas, Indias ja Aasias. Oiltankingu terminalide kogumaht on 20 miljonit kuupmeetrit.

Ettevõtte Eesti üksuse käive oli mullu 3,1 miljonit eurot, kuid eelmisel aastal langeti ligi 300 000-eurosesse kahjumisse. Oiltanking Tallinn terminalis töötas esimese kvartali lõpu seisuga 32 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles