Postimehe uus maja saab pealinnas esimese kaugjahutusjaama

BNS
Copy
Postimehe uue maja nurgakivitseremoonia. Fahle ärikvartal valmib tänavu sügisel.
Postimehe uue maja nurgakivitseremoonia. Fahle ärikvartal valmib tänavu sügisel. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Energiakontsern Utilitas rajab Tallinna kesklinnas asuvasse Ülemiste kaugküttekatlamajja pealinna esimese kaugjahutusjaama, mis hakkab sügisest teenust pakkuma Fausto Capitali arendatavale Fahle ärikvartalile, investeeringu suurus on kokku 5 miljonit eurot.

rojekti esimesse etappi suunab Utilitas 1,5 miljonit eurot, teatas Fausto Capital.

Utilitas Tallinna projektijuht Tanel Kirs ütles pressiteates, et loodava lahenduse kasutuselevõtmine on esimene samm vähendamaks hoonete poolt tekitatava süsihappegaasi jalajälge.

Kirsi sõnul areneb Fahle piirkond kiiresti ning seetõttu ei jää projekt suure tõenäosusega ainsaks ning nõudluse kasvu keskkonnasõbraliku tehnoloogia järele võib seal oodata ka tulevikus.

Kaugjahutusjaam aitab kaasa külmainete vähendamisele ja võimaldab alternatiivina kasutada rohkem rohelisi ja looduslikke külmaineid. Kaugjahutuse tootmine ja jaotamine toimib sarnaselt kaugküttele.

«Kaugjahutusjaamast suunatakse torude kaudu jahutatud vesi kliendi hoones asuvasse jahutussõlme, kus antud vee abil jahutatakse hoonesisest ventilatsiooniõhku ning hoone jahutussüsteemis ringlevat vett,» kirjeldas Kirs loodava jaama tööpõhimõtet.

Veel teenivad lokaalsetes jahutusseadmetes kasutusel olevate külmainete vähendamine ning Utilitase loodav alternatiiv Euroopa Liidu 2030. aastaks seatud kliima- ja energiatõhususe poliitika eesmärke. Ohtlike külmainete vähendamine on üks viis selleks, et tulevikus paiskuks õhku 40 protsenti vähem kasvuhoonegaase.

Kirsi sõnul on loodav süsteem end mujal Euroopas juba tõestanud, süsteeme on jõudsalt üle võtmas ka Põhjamaad.

Kaugjuhtimissüsteemi rakendamisel väheneb jahutuseks tarbitav elektrienergia viis korda ja õhku paisatava süsihappegaasi heitmete hulk 70 protsenti.

Lisaks saavad lisandväärtust ka kinnisvaraomanikud ja rentnikud. «Kaugjahutust kasutav elamu või ärihoone on efektiivne ja keskkonnanõuetele vastav ka aastakümnete pärast,» ütles Kirs ja lisas, et tegemist on investeeringutega väga pikaks perioodiks. 

Utilitas on Eesti juhtiv energiakontsern, mille põhitegevuseks on soojuse ja elektri tootmine ning kaugkütteteenuse osutamine.

Fausto Capital on Eesti kapitalil põhinev kinnisvaraarendusettevõte, mis keskendub eelkõige erinevatele kinnisvarainvesteeringutele. Fausto tegutseb kaubandus-, büroo- ja elamukinnisvara arendamise, üürimise ja haldamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles