Uuring: peaaegu pooled Eesti noored ei pea investeerimist vajalikuks (3)

PM Majandus
Copy
Tallinna börs.
Tallinna börs. Foto: Tairo Lutter / Postimees

SEB noorteuuringu tulemuste põhjal kinnitab ligi 40% noortest, et investeerimine ei ole nende jaoks oluline ja et nad ei plaani sellega alustada vähemalt lähima aasta jooksul. Samas säästab ligi 80% tänapäeva noortest vanuses 18 kuni 25 regulaarselt raha ja 30% paneb iga kuu kõrvale üle 100 euro. 

Noorte eelistatud viis säästetud raha hoidmiseks (36% vastanutest sularahas ja 28% pangakontol) on, erinevalt investeerimisest, inflatsioonitundlik ja võib pikema perioodi jooksul viia säästude ostuväärtuse märgatava languseni.

SEB Marketsi osakonna finantsturgude riskinõustaja Martin Sillasoo sõnul seostatakse Eesti ühiskonnas investeerimist peamiselt küpsemas eas rahaliselt edukamate inimestega, kellel on juba kogutud korralik finantspuhver. «Samuti näeme oma kliendibaasi põhjal, et taoliste klientide varad moodustavad kõige olulisema osa meie investeeritavatest vahenditest ja mainitud vanuses noorte varade osakaal neis ulatub vaid paari protsendini,» tõdes Sillasoo pressiteate vahendusel. 

«Samas, just noores eas, kui ees on veel 30, 40 või sageli isegi 50 aastat aktiivset elu, ongi kõige õigem aeg investeerimisega alustamiseks. Kuna märkimisväärne osa tootlusest koguneb just investeerimise viimastel aastatel, on oluline alustada investeerimisega võimalikult vara. Vaadates meie noorte säästmisharjumusi ja üldist finantsteadlikkuse taset, usun, et noored hakkavad aina rohkem investeerimise vastu huvi tundma.»

56% küsitletud noortest on kinnitanud, et nad plaanivad alustada investeerimisega lähima 12 kuu jooksul (15%) ning et investeerimine tekitab neis huvi (41%). Peamiste põhjustena, miks noored ei ole selle ajani investeerimisega alustanud, on välja toodud seda, et neil pole veel kogutud piisavalt raha ootamatuteks olukordadeks (14%), et neil pole seni olnud aega investeerimisvaldkonnaga tutvumiseks (20%) ning et see tundub liiga keeruline (20%). 13% vastanutest on kinnitanud, et kardavad investeerimisega seotud riske ja rahakaotust.

«Investeerimine on valdkond, mille tulutase kõigub kooskõlas peamiste majandustsüklitega, mida üks noor inimene oma elu jooksul arvatavasti üsna mitu korda üle elab. Ei tasu aga arvata, et iga majanduskriis kõigutab noore investori finantsseisu. Ainuke, mis võib seda teha, on suurte languste või tõusude ajal tehtud emotsionaalsed otsused,» lisas Sillasoo.

«Seega on oluline panna paika plaan, mis aitaks segastel aegadel jätta emotsioonid kõrvale ja tegutseda nii, nagu on enesega varem kokku lepitud. Olgu selleks «osta ja hoia» strateegia, turgude languse ajal täiendavate investeeringute tegemine või kahjumi piiramine. Nii saab noor inimene oma elu jooksul kasu lõigata mitme majandustsükli jooksul,» ütles Sillasoo.

SEB noorteuuring korraldati 18- kuni 25-aastaste noorte seas 2019. aasta kevadel ja sellesse kaasati 604 noort inimest. Küsitlus korraldati veebikeskkonnas ning toimus paralleelselt ka Lätis ja Leedus.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles