Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

Facebook pidas merepäästjate koolituspilte liiga vägivaldseteks (1)

Jaano Martin Ots
Copy

Merepäästjate esmaabikoolitusel kasutatav grimm ja vigastuste mulaažid ületasid Facebooki arvates lubatava sündsuspiiri.

Sotsiaalmeediavõrgustik Facebook paigaldas Eesti Vabatahtliku Mere- ja Järvepääste postitusele häiriva sisu eest hoiatava filtri, kuna esmaabikoolituse pilte peeti liiga vägivaldseteks, teatas koolitust läbi viinud instruktor Tanel Matsi.

Hoiatuse peale eemaldas Matsi fotod sotsiaalmeediast ning postitas nende asemele ülevaatliku video.

«Tegime Luunja jõepäästeühingu liikmetele tavapärast I astme merepäästekoolitust, mille programmi kuulub ka esmaabi,» selgitas Matsi. Esmaabikoolituse läbi viimisel kasutatakse grimmi ning vigastusi immiteerivaid mulaaže. Mõned neist on nii tõetruud, et kannatanuid etendavad vabatahtlikud tunduvad nagu mõnest õudusfilmist välja astunud.

Näovigastust kujutav mulaaž esmaabikoolitusel
Näovigastust kujutav mulaaž esmaabikoolitusel Foto: Tanel Matsi

Punase Risti ja Eesti Vabatahtliku Mere- ja Järvepääste esmaabikoolitaja Kaidi Frostostavets ütles, et tõetruud mulaažid aitavad inimesel aru saada, kas ta on esmaabi andmiseks valmis.

«Auditooriumis istudes võib tunduda, et on esmaabi andmist õpitud küll. Aga reaalsele vigastusele sarnast vaatepilti nähes lööb mõnigi kõhklema,» selgitas Frostostavets mulaažide ja grimmi kasutamise vajalikkust.

Klaasikilluga lõikevigastust immiteeriv mulaaž esmabikoolitusel
Klaasikilluga lõikevigastust immiteeriv mulaaž esmabikoolitusel Foto: Tanel Matsi

Mulaažid pärinevad Rootsi päästjate koolitusvahendite valikust, grimmi tegemist õppis Frostostavets Punase Risti esmaabi õpetamise koolitusel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles