Galerii: järjekordne väikeõlletootja avab uue uhke pruulikoja

BNS
Copy

Eesti käsitööõlle tootja Õllenaut ehitab 1,3 miljoni euroga uue moodsa pruulikoja, kus hakatakse tootma ka alkoholivaba õlut, kalja ja limonaade.

«Tänavu investeerime uude õlletehasesse koos automatiseeritud tehnoloogiaga, mis ühest küljest võimaldab meil senisest paremini pakkuda oma püsisortimenti, kuid samas hakata tootma ka alkoholivaba õlut, kalja ja limonaade, mis on tarbijate seas üha populaarsemad,» ütles Õllenaudi asutaja ja juht Urmas Roots pressiteate vahendusel.

Ta lisas, et ühtlasi maandab uus automatiseeritud tehas ja sellega kaasnev suurem tootmisvõimekus riske, mida toovad endaga kaasa pidevad poliitilised tõmbetuuled õlleturul.

Väiketootja soovib üha enam pühenduda ka ekspordile. Seejuures prognoosib ettevõte järgmiseks aastaks 2,5-kordset müügikasvu ning seda peamiselt just eksporditurgudel. Praegu müüakse Õllenaudi toodangut teiste seas Soomes, Hollandis ja Leedus.

Ühtlasi soovib käsitööõlle tootja investeeringu rahastamiseks kaasata ühisrahastusplatvorm Fundwise'i kaudu 309 998 kuni 749 996 eurot, pakkudes selle eest vastavalt 13% kuni 27% osalust. Võimalik investeering ühe investori kohta on 104 kuni 50 011 eurot.

Põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA) toetab automatiseeritud tehase rajamist 494 000 euroga, mis katab 39 protsenti koguinvesteeringust. Ettevõtte olemasolevad osanikud investeerivad 370 000 eurot ning ülejäänu soovib väiketootja kaasata läbi ühisrahastuse. Investeering ulatub kokku 1,28 miljoni euroni.

Mullu jäi Õllenaut OÜ 257 000-eurose käibe juures 66 400 euroga kahjumisse.

«Kuna olime liigselt keskendunud Eesti turule, siis kahjuks kahanes Õllenaudi müük oluliselt peale 2017. aasta 100-protsendilist alkoholi aktsiisitõusu, mis koos konkurentsi kasvu, käsitööõlle uudsuse kadumise ja alkoholi piirikaubanduse tekkimisega tähendas 2018. aastasse kandunud ettevõtte kahanemistrendi ja sealt tulenevat töötajate koondamist,» põhjendas ettevõtte juhtkond mullust tulemust majandusaasta aruandes.

Müügi taastamise ja kasvu eesmärgil kaasas ettevõte omanikeringi alkoholimüüja Balmerki ehk endise Dunkeri omanikud, pubiketi Vana Villem omaniku ning Carlsberg Ukraina endised tippjuhid.

Õllenaut OÜ alustas õllepruulimisega 2013. aastal ning praegu ekspordib ettevõte kümnesse riiki. Eelmisel aastal töötas ettevõttes kolm inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles