Trump ja Xi sõlmisid ajutise vaherahu, et taaskäivitada kaubanduskõnelused

Rait Piir
, reporter
Copy
Donald Trump ja Xi Jinping Osakas toimuval G20 kohtumisel.
Donald Trump ja Xi Jinping Osakas toimuval G20 kohtumisel. Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS

Hiina meedia teatel jõudsid USA president Donald Trump ja Hiina president Xi Jinping Jaapanis Osakas toimuval G20 tippkohtumisel laupäeval kokkuleppele mitte kehtestada hetkel üksteisele täiendavaid imporditolle. 

Hiina riikliku meediaväljaande Xinhua sõnul taaskäivitavad mõlemad osapooled kaubanduskõnelused, mis kukkusid möödunud kuul kokku ja mille tulemusel kehtestasid mõlemad osapooled üksteisele uued imporditollid. Väljaande sõnul lubas USA hoiduda hetkel kehtestamast Hiina kaupadele uusi imporditolle. President Trumpi administratsioon pole kokkulepet veel kommenteerinud.

Läbirääkimiste taaskäivitamine lubab taas natukene kergemalt hingata paljudel ettevõtetel ja investoritel, kes on kartnud, et külm sõda kahe maailma suurima majanduse vahel tirib maailmamajanduse kasvu põhja. Kas uued kõnelused ka kuhugi jõuavad on muidugi iseasi, sest mõlemad osapooled on näidanud üles valmidust kogu asja katki jätma, kui neile midagi ei meeldi. 

Pärast seda kui läbirääkimised katkestati 10. mail, tõstis Trump 200 miljardi väärtuses Hiina kaupadele kehtinud senise 10-protsendise importidolli 25 protsendi peale. Lisaks on ta lubanud kehtestada tollid absoluutselt kõigile Hiinast imporditavatele kaupadele, mida on kokku umbes 300 miljardi dollari jagu. Hiina on siiani kõigile tollidele vastanud ja piiranud USA ettevõtete ligipääsu oma suurele ja väga ahtvatlevale turule. 

Kahe riigi läbirääkimistel võib kujuneda võtmetähtsusega küsimuseks Huawei toodete blokeerimine USAs. Ühendriigid lisasid Hiina tehnoloogiahiiglase möödunud kuul musta nimekirja, mille tõttu ei tohi ükski USA ettevõte nendega enam ilma spetsiaalse loata äri teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles