Kaart: Eesti purjetaja jäi Kariibidel kadunuks

Copy
Kaduma läinud purjekas.
Kaduma läinud purjekas. Foto: Seven Seas Cruising Association SSCA

Seven Seas Cruising assotsiatsioon teavitas sotsiaalmeedias, et Eesti purjetaja Andreas Sipsakas on Jamaica lähedal kadunuks jäänud. Välisministeerium kinnitas, et on teadlik purjeka kadumise juhtumist, kuid ei saa täpsemaid kommentaare jagada.

Assotsiatsiooni postituse kohaselt oli Sipsakas teel Jamaicast Colombiasse, kuid purjetaja lähedane isik täpsustas Postimehele, et eesmärk oli jõuda Panamasse. Viimane Sipsakase teadaolev peatuspunkt oli Jamaica Nergili sadamas, kust ta lahkus 6. juunil. 11. juunil saadeti Sipsakase aluselt Salacia välja kaks automaatset mereõnnetuse asukoha määramise teavitust - esimene kell 4.52 ning teine kell 5.40. 

10-meetrisel alusel oli pardal ka neljakohaline päästeparv ning purjekas oli varustatud ümber maailma seilamiseks, kuid päästeparve pole leitud. Postituse kohaselt oli Andreas hea tervise juures.

Välisministeerium kinnitas, et on teadlik purjeka kadumisega seotud juhtumist. Tulenevalt isikuandmete kaitse kohustusest ja konsulaarjuhtumite delikaatsusest ei saa aga ministeerium kommenteerida konkreetseid juhtumeid.

Sotsiaalmeedia postituses väidetakse, et Eesti politsei- ja piirivalveameti teatel ei olnud Sipsaka viimases asukohas torme. Et Salacia automaatsed mereõnnetusest teavitamise poid (EPIRB) olid registreeritud Eestis, sai hädakutsungi PPA merevalvekeskus. Laevade automaatse identifitseerimise süsteemi (AIS) abil sai merevalvekeskus nimekirja lähedaolevatest alustest ning USA rannavalve alustas vahetult pärast teate saamist otsimis- ja päästetöödega. Sipsaka viimase teadaoleva asukoha juurde saadeti tanker CTG Magnesium, mis leidis umbes neli tundi pärast Sipsaka viimast signaali ühe mereõnnetuse asukoha määramise raadiopoidest (EPIRB) ja õliga määrdunud päästevesti.

CTG Magnesium ei näinud veepinnal rususid ega muud, mis viitaks eestlase aluse uppumisele või kokkupõrkele mõne laevaga. Samuti polnud piirkonnas muid aluseid. USA rannavalve saatis piirkonda ka lennuki, mis lõpetas otsingud tulemusteta.

Sotsiaalmeedias spekuleeritakse võimalusega, et Sipsaka purjekat võisid rünnata piraadid, kuna eestlase kadumise piirkonnas on sarnaseid juhtumeid varemgi olnud. Välisministeerium lisas, et neile ei ole laekunud ühtegi teavet selle kohta, et tegemist võiks olla piraatidega või pantvangistamisega seotud juhtumiga.

Copy
Tagasi üles