Ford koondab Euroopas 12 000 töötajat ja sulgeb tehaseid (3)

Rait Piir
, reporter
Copy
Fordi logo.
Fordi logo. Foto: David Zalubowski / AP

USA autogigant Ford teatas, et nad plaanivad 2020. aasta lõpuks koondada Euroopas ligikaudu 12 000 töökohta ja sulgeda viis suurt tehast.

Fordi tootmistegevus on Euroopas kaotanud juba pikemat aega raha ning autotootja loodab kärbete ja restruktureerimisega kulud kontrolli alla saada. Suletavad tehased asuvad Suurbritannias, Prantsusmaal, Venemaal ja Slovakkias. Lisaks koondatakse töötajaid ka Hispaanias ja Saksamaal. Kokku on Fordi palgal Euroopas umbes 51 000 inimest.

Autosektoris on praegu maailmas rasked ajad, sest nõudlus suurtel turgudel kahaneb ja autotootjad peavad investeerima tohutuid rahasummasid elektrilise autode arendamisse, mille sunnas regulatsioonid ja ka nõudlus ilmselgelt liiguvad. Just elektri- ja hübriidautode arendamise kulud sunnivad Fordi tõenäoliselt Euroopas tootmist vähendama. 

2021. aastal hakkavad Euroopa Liidus ühtlasi kehtima uued ja senisest karmimad heitmeregulatsioonid. See selgitab võib-olla ka, miks Ford tahab 2020. aasta lõpuks koondamistega ühele poole saada. Euroopas tootmine pole lihtne ja alles hiljuti kolis blokist minema ka näiteks üks teine USA autode suurtootja – General Motors. 

Selleks, et tulla paremini toime uue situatsiooniga autoturul, teatas Ford ühtlasi, et edaspidi hakkavad kõik uued mudelid tulema ka koos elektrilise versiooniga, mis peegeldab kontserni uut ärisuunda. 

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles