Brittidele pakutakse eurodiili vaatleja staatust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister David Cameron.
Suurbritannia peaminister David Cameron. Foto: SCANPIX

Suurbritanniale on laekunud kutse osaleda uue Euroopa majandusjuhtimise lepingu loomise juures vaatlejana – vaatamata sellele, et viimane läinud nädalal Brüsselis pardale ei hüpanud.

Kuigi kutse võimaldab Britannial ilmselt ametlikke läbirääkimisi vaid pealt vaadata – nood algavad tuleval nädalal – saab saareriik siiski hoida hoolikalt silma peal ühel ülimalt tundlikul küsimusel: kas Euroopa Liidu institutsioone tohib kasutada uue pakti seireks ja jõustamiseks, kuigi asju aetakse väljaspool ELi leppeid.

Üks Briti ametnik ütles aga, et kutse annab Suurbritanniale võimaluse otseselt aruteludes osaleda.

Huvitaval kombel on ELi uksed Briti peaministri David Cameroni ees taas avanemas – pärast seda, kui viimane pani veto Prantsuse-Saksa plaanidele remontida Euroopa Liidu leppeid euroala riigirahanduste tihedama integratsiooni huvides.

Cameron hülgas ettepaneku, kuna ei saanud tagatisi Briti finantsteenuste sektori kaitseks.

Financial Timesi valduses on koopia kirjast, mis läkitati kolmapäeval liikmesriikide suursaatkondadele.

Kirjast selgub, et osalema on kutsutud ka teisi peale nende 26 riigi, mis allakirjutamist kaaluvad: näiteks on oodatud Euroopa Parlament ning teiste tähtsate ELi institutsioonide (Euroopa Keskpanga, Euroopa Komisjoni ja Euroopa Ülemkogu) esindajad.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles