6 asja, mida iga alustav ettevõtja peab teadma

Copy
Foto: Tele2

Ettevõtte esimesed eluaastad on märgilise tähtsusega – sellest võib saada alguse sinu edulugu või hoopiski valusaim õppetund. Selleks, et kindlustada endale koht esireas, vaata üle mõningad nõuanded, mis tulevad kasuks nii alustavale, aga ka juba tegutsevale ettevõtjale:

  1. Ole julge – Usu endasse ja tegutse julgelt, ära kahtle oma võimetes. Kuigi sind võivad tabada mõningad ebaõnnestumised, siis kogemusest õppides jääd ikkagi võitjaks.
  2. Ole avatud – Pane kirja kõik ideed, mis pähe tulevad. Seejärel kaalu hoolikalt plusse ja miinuseid. Võibolla on mõni idee ettevõtte praeguses etapis veel liiga suur, kuid sellest võib hiljem kooruda miskit põnevat.
  3. Ära puhka loorberitel – Kui esimesed tulemused on käes, ära jää loorberitele puhkama. Ettevõtlus on pidev töö ning selle eesmärgiks peaks olema areng ja edasiliikumine. Ole järjepidev ja vii alustatu lõpuni.
  4. Vali hoolikalt töötajaid – 1,3-miljonilisest Eesti elanikkonnast võib leida samasuguse mõtlemisega inimesi, kes fännavad sinu ideid, usuvad sinu ettevõtte edusse ja on nõus reaalselt panustama. Need, kes otsivad stabiilsust ja ei ole nõus täiendavaid liigutusi tegema, on kivid sinu seljakotis ega loo ettevõttele väärtust.
  5. Ole valmis muudatusteks – Kliendibaasi kasvades tasub järjepidevalt analüüsida, mida kliendid vajavad ja mõelda sellele, kuidas saavutada veelgi suurem kliendilojaalsus. Mõnikord võib see tähendada olulisi muudatusi, kuid just nende abil on võimalik ettevõttel kasvada ja areneda.
  6. Kulud kontrolli alla – Uue ettevõtte käivitamise hetkel võib tekkida tunne, et rahalisi vahendeid jätkub ja uus firma hakkab kohe tulu tooma. Selline mõtlemine on aga petlik. Koosta korralik äriplaan, arvuta iga arenguetapp, kulud, kasum ja tee endale selgeks kõik võimalikud riskid. Mõtle, kas on võimalik, et maksad millegi eest üle?

Alustada võid kasvõi mobiili- ja internetikuludest. Kas tead, kui palju igakuiselt ärikõnede, mobiilse- ja kontoriinterneti eest maksad? Tutvu erinevate võimalustega ning vali enda vajadustele sobivaim, sest ka sarnase sisuga pakettide hinnatase võib olla erinev. Kuna mobiilioperaatorite levi- ja teenuse kvaliteet on sarnane, siis on paketi valikul üha olulisem, mida see tegelikult võimaldab st kui vähe on sellel erinevaid piiranguid ning et hind oleks adekvaatne.

Toome ühe näite: kui Sinu ettevõtte jaoks on oluline piiramatu suhtlus nii klientide kui ka partneritega, võib sobida mõni allolevatest lahendustest.

Foto: Tele2

Ülaltoodud variantidest on soodsaim Tele2 värskelt turule tulnud lahendus nimega Piiramatu Ärimootor, mis annab äriklientidele piiramatud kõned ja interneti mobiilis ning piiramatu interneti kontoris. See tähendab, et saad piiramatult oma partnerite ja klientidega suhelda, kasutada kiiret internetti nii (kodu)kontoris kui ka liikvel olles ning seejuures hoiad oma igakuised kulud kontrolli all.

Tele2 kodulehelt selgub, et lisaks pakutakse 100 eurot soodustust ükskõik millise uue seadme ostuks (see võib näiteks uus ruuter olla, mis maksab 99 eurot). Mõtle, milline kokkuhoid tuleb ainuüksi sellest!

Ettevõtte loomine nullist on raske töö. Kui kõik ettevõtjad oleksid teadnud, mis neid oma ettevõtte rajamisel ootab, oleksid ilmselt päris paljud algusest peale sellest mõttest üldse loobunud. Aga kõigile raskustele vaatamata ei ole vaja karta. Ettevõtjana tegutsemine on põnev – see on väljakutse, mille kaudu areneda isikuna ning muutuda iga päev paremaks, tugevamaks ja iseseisvamaks.

Copy
Tagasi üles