Läti peaminister: asjatu aktiisisõja vältimiseks peaks kõigis Baltimaades olema sama alkoaktsiisi tase (5)

BNS
Copy
Tallinn, Läti saatkond. 08.02.2019. 
Läti peaminister Krišjānis Kariņš.
Tallinn, Läti saatkond. 08.02.2019. Läti peaminister Krišjānis Kariņš. Foto: Remo Tõnismäe / Postimees

Kõigil Baltimaadel peaks alkoholiaktsiis olema samal tasemel, ütles Läti peaminister Krišjānis Kariņš kolmapäeval usutluses telekanalile LNT.

Peaministri sõnul väldiks see «asjatuid sõdu» Eesti, Läti ja Leedu vahel ja teeks alkoaktsiisist vahendi rahva tervise parandamiseks.

Küsimusele kas aktsiisimäärade ühtlustamine Baltimaades on realistlik eesmärk, vastas Kariņš, et «me jõuame selleni».

Ta märkis, et Eesti otsus alkoholiaktsiisi langetada tegi Lätil keerulisemaks järgmise aasta eelarve koostamise, sest selline samm viib eelarvelaekumiste vähenemiseni. «See on, mis see on ja me tegeleme sellega,» ütles Kariņš.

Kariņš arutas alkoholiaktsiisi küsimust Eesti peaministri Jüri Ratasega ja nad nõustuti, et Balti riigid peaksid küsimust ühiselt arutama.

Eelmiste aktsiisimäärade tõttu kujunes Kariņši sõnul välja terve ärisektor ja Eesti praegune otsus aktsiisi 25 protsenti langetada tähendab, et Läti riigieelarve saab kuni 100 miljoni eurose hoobi, peamiselt käibemaksu arvelt.

Ettevõtted peavad muutustega igal juhul harjuma, kuid parem oleks, kui need on järkjärgulised, ütles Kariņš. Ta väljendas lootust, et riigid suudavad jõuda ühise lahenduseni, mis ei vii kaotusteni tööturul ja riigieelarves.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles