Bitcoin pürgib taas kõrgustesse, suurspekulandid panustavad aga kukkumisele

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Bitcoin logo krüptovaluutaautomaadis Santa Monicas USAs.
Bitcoin logo krüptovaluutaautomaadis Santa Monicas USAs. Foto: LUCY NICHOLSON / REUTERS

Samal ajal kui bitcoin'i kurss on viimasel ajal teinud võimsa tõusu, kerkides täna hommikul üle 12 000 dollari taseme, panustavad riskifondid ja muud suured spekulatiivsed investorid selle langusele.

Juba tükk aega saab USA suurimas tulevikutehingute börsil CME Group kaubelda ka bitcoin'idega. Tulevikutehingud on efektiivseim viis panustada mingi finantsvara tõusule või langusele. USA tulevikutehingute statistikat pidava Commodity Futures Trading Commissioni värske raporti kohaselt on riskifondidel bitcoin'i nn lühikesi positsioone (lepinguid, mis panustavad bitcoin'i langusele – T.O.) 14 protsenti rohkem kui pikki positsioone (lepingud, mis panustavad bitcoin’i tõusule).

Mis aga olulisim – suurte lepingute seas on lühikeste positsioonide ülekaal veelgi suurem, kirjutab The Wall Street Journal. Raportis on tooduid omanike kategooria «teised aruandekohuslased», mis on ebamäärase staatusega investorid, kes alati ei halda teiste inimeste vara, kelle lühikeste positsioonide maht on kolm korda suurem pikkade positsioonide mahust.

Optimistid on aga väiksemad investorid, kes usuvad küberraha tõusule. Nende investorite hulgas, kelle lepingute arv jääb alla 25 (ühe lepingu alusvara maht on viis bitcoin'i – T.O.)  on pikki positsioone neli korda rohkem kui lühikesi positsioone.

Kokkuvõtteks võib öelda, et suured investorid usuvad ja panustavad bitcoin'i langusesse, väikeinvestorid on aga optimistid ning panustavad küberraha tõusu.

«Traditsioonilised turuosalised on ilmselt skeptilisemad kui millenniumlastest päevakauplejad,» ütles majanduslehele Chicagos asuva varahaldusfirma Typhon Capital Management portfellijuht George Michapoulos, kes toonitas, et tema seisukohad on spekulatiivsed ja seda, mis on numbrite taga, on keeruline öelda.

Paljude ekspertide arvates on bitcoin'i viimase hinnaralli taga investorite kartus rongist maha jääda, sest tundub, et 2017. aasta muster võib korduda. Hinda toetab ka krüptoraha võimalik ärakeelamine Indias ning inimesi erutab ka Facebook, kes plaanib luua oma krüptoraha – Libra. Analüütikud usuvad, et Libra võib aidata krüptorahade laiemat liikumist peavoolufinantsturgudele.

Ajakiri Forbes kirjutab, et Google Trendsi otsingute andmed näitavad, et huvi bitcoin'i vastu pole veel kaugeltki nii suur kui 2017. aastal, mis tähendab, et populaarsuse taastumine suurendab huvi jaeinvestorite hulgas ning hind võib tõusta veelgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles