Euroopa ettevõtteid võib oodata ees ülevõtmislaine

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
General Electricu loo hoonel.
General Electricu loo hoonel. Foto: SCANPIX

Euroopa aktsiaturgude languse ning euro kursi nõrgenemise tõttu võib Euroopa ettevõtteid oodata ees ülevõtmislaine Aasia ja USA kompaniide poolt.

Ehkki ühinemiste aktiivsus on alates juulist langenud, on Euroopa ettevõtete ülevõtmiste maht välisettevõtete poolt kasvanud sel aastal 58 protsenti 252 miljardi dollarini (193 miljardi euroni) kirjutab Bloomberg. Euroopa ettevõtete vastu on huvi näidanud tööstuskonglomeraat General Electric, Hiina lennukompanii HNA ning Jaapani rõivaste jaemüüja Fast Retailing (tuntuim kaubamärk Uniqlo).

«Tugevas positsioonis olevad ettevõtted otsivad odavaid ülevõtmisobjekte,» kinnitas uudisteagentuurile Goldman Sachsi Euroopa, Aasia, Lähis-Ida, Aafrika ja Vaikse ookeani piirkonna ühinemiste ja ülevõtmiste üksuse juht Gregg Lemkau.

USA ettevõtete bilanssides on palju vaba raha. Investeerimispanga JPMorgan Chase septembris avaldatud uuringu kohaselt asub pool Ühendriikide suurettevõtete rahast välismaal. Nii Microsoft kui ka Hewlett-Packard olid enne, kui nad võtsid üle Skype’i ja Briti tarkvarafirma Autonomy, teatanud, et nende välisriikides asuvale rahale on vaja paremat tootlust.

Oma soovist Euroopast ettevõtteid üle võtta on teada andnud General Electric, kes soovib siin tugevat konkurentsi pakkuda Siemensile. Jaapani rõivaste jaemüügifirma Fast Retailing suuromanik ja tegevjuht Tadashi Yanai ütles novembris, et otsib Euroopas ülevõtmisobjekte Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles