Mertsina: intressimäärad võivad jääda negatiivseks pikemaks ajaks (2)

BNS
Copy
Pankade makroanalüütikute ümarlauadebatt. Osalevad Tõnu Mertsina (Swedbank) Mihkel Nestor (SEB) Tõnu Palm (Luminor) Kristo Aab (LHV)
Pankade makroanalüütikute ümarlauadebatt. Osalevad Tõnu Mertsina (Swedbank) Mihkel Nestor (SEB) Tõnu Palm (Luminor) Kristo Aab (LHV) Foto: Konstantin Sednev

Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina sõnul võivad turuintressimäärad jääda negatiivseks tõenäoliselt pikemaks ajaks, kuu kuu Euribor langes kolmapäeval ajaloo madalamale tasemele -0,299 protsendile. 

Mertsina ütles BNS-ile, et madalam Euribor on kindlasti positiivne nendele kodulaenu võtjatele, kelle laenuintress ei ole fikseeritud Euribori 0-tasemel.

«Nendel klientidel, kel see on fikseeritud, Euribori liikumine nullist allpool mõju ei avalda. Kui madalate turuintressimäärade kõrvale panna kiiresti kasvavad palgad, sealhulgas ka hinnakasvuga korrigeeritud reaalpalgad, siis peaksid kodulaenud palga suhtes vähemalt lähiajal soodsad püsima. Madalad laenuintressid koos kiire palgakasvuga aitavad omakorda hoida nõudlust eluasemete järele,» rääkis ökonomist. 

Mertsina selgitas, et euroalal on palgakasv küll kiirenenud ning inflatsiooni kiirenemise ootused tõusnud, kuid baasinflatsioon,tarbijahindade kasv ilma energia ja toiduta,  on viimase kolme aasta jooksul püsinud vaid 1 protsendi juures.

«Kuigi euroala üldinflatsioon eelmisel aastal kiirenes, on see käesoleval aastal taas aeglustunud. Kokkuvõttes on Euroopa Keskpagal (ECB) raskusi oma inflatsioonitaseme eesmärgini ehk 2 protsendi lähedale jõudmisega. See näitab, et keskpangal võib vaja minna täiendavaid stiimuleid ehk rahapoliitika lõdvendamist,» märkis Swedbanki peaökonomist. 

Euribor hakkas taas langema juba mai lõpus, kuid sel nädalal, pärast ECB-i presidendi Mario Draghi kõnet, liikus see veelgi järsemalt allapoole, jõudes madalaimale tasemele.

«Ka turg ootab Euribori alanemist. Draghi kõnest selgus, et keskpank on valmis rahapoliitikat oluliselt lõdvendama, et aidata hinnakasvu kiirendada ja majanduskasvu ergutada,» lisas Mertsina. 

Draghi rääkis teisipäeval keskpanganduse foorumil Portugalis, et valitsused peaksid liikuma kiiremini ühise eelarve loomise poole, mis aitaks toime tulla majanduslike šokidega ja toetaks hinnastabiilsust euroalal. Ta lisas, et ECB tähtsus euroala stabiilsuse hoidmisel on muutunud liiga suureks ja, et valitsused peaksid kasutama oma eelarveruumi, et sellest protsessist osa võtta.

Kui maikuu alguses oli kuue kuu Euribor -0,232 protsendil, siis juunikuu alguseks langes see -0,254 protsendile ning selle nädala kolmapäevaks koguni -0,299 protsendile. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles