Keskpank: USA suurpangad suudavad majanduskriisile vastu pidada

BNS
Copy
USA Keskpank
USA Keskpank Foto: SCANPIX

USA-s tegutsevad suurpangad on suutelised seisma vastu tõsisele ülemaailmsele majanduskriisile, ütles Ühendriikide keskpank föderaalreserv reedel.

Föderaalreservi teatel näitasid iga-aastase pankade stressitaluvuse testi tulemused, et riigi 18 suurimat finantsinstitutsiooni kannavad küll sellise kriisi korral kahju, kuid neil on sellele vaatamata piisav kapitalipuhver oma tegevuse jätkamiseks.

«Tulemused kinnitavad, et meie finantssüsteem on jätkuvalt vastupidav,» ütles föderaalreservi aseesimees Randal Quarles.

2008. aasta finantskriisi ajal halvas hüpoteegiga tagatud väärpaberite turu kokkuvarisemine suuresti rahandussüsteemi ja USA valitsus pidi kulutama miljardeid dollareid pankade toetamiseks.

Pangandusreformi seadused nõudsid finantsinstitutsioonidelt oma kapitali märkimisväärset suurendamist ja siseriskide juhtimise tugevdamist, et vältida uut valitsuse päästepaketti.

«Riigi suurimad pangad on märkimisväärselt tugevamad kui enne kriisi ning on hästi positsioneeritud toetama majandust isegi pärast ränka šokki,» ütles Quarles avalduses.

Testid hõlmasid stsenaariumi, mille kohaselt USA majandus tõmbub globaalse kriisi tõttu kokku kaheksa protsenti ja tööpuudus tõuseb 10 protsendini. Sellise stsenaariumi korral näitasid krediitkaardilaenud kõige suuremaid kaotusi, neile järgnesid äri- ja tööstuslaenud, vastavalt 73 miljardi ja 107 miljardi dollariga.

Need kaks kategooriat moodustasid 44 protsenti kõigist arvatavatest kahjudest, mille kogusumma ulatus rohkem kui 410 miljardini.

Testitud institutsioonid moodustavad umbes 70 protsenti kõigist varadest, mis on USA-s tegutsevatel pankadel.

Kõik pangad läbisid testi, nende seas ka Deutsche Banki USA tütarfirma, mis kukkus eelmisel aastal läbi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles