Josing lükkas Soome meedia väited ümber: Tallinna hinnad on Helsingi omadest palju madalamad (7)

BNS
Copy
Soome turistid
Soome turistid Foto: KÜLLIKE ROOVÄLI / PM SCANPIX BALTICS

Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) juunis korraldatud hinnavaatlusest selgus, et teenused ja suurem osa kaupu on Tallinnas soodsamad kui Helsingis. Ainsana on Helsingis soodsama hinnaga kohv ja tee.

Konjunktuuriinstituut võrdles kahes linnas toidukaupade, alkohoolsete ja mittealkohoolsete jookide ning teenuste hindasid. Uuringust tuli välja, et enamiku kaupade ja kõikide teenuste hinnad on Tallinnas soodsamad kui Helsingis, teatasid EKI, kaubandus-tööstuskoda ning hotellide ja restoranide liit.

EKI direktor Marje Josing ütles pressiteates, et hindu vaadatakse tavapäraselt siseriikliku inflatsiooni ja kohalike elanike ostuvõime võtmes. Lisaks sellele on tema sõnul aga oluline ka riikidevaheline hinnatasemete võrdlus.

Eurostati andmetel oli Eesti keskmine hinnatase 2018. aastal 20 protsenti madalam ja Soome hinnatase 23 protsenti kõrgem Euroopa Liidu keskmisest.

EKI hinnavaatlus näitas, et jookide hinnad on Helsingis 26 kuni 151 protsenti kallimad. Pooleliitrine Eviani joogivesi oli Helsingis kallim 151 protsenti, pooleliitrine Coca Cola 148 protsenti, Heinekeni õlu 78 protsenti ja A Le Coq Premiumi õlu 43 protsenti.

Soodsamad on Helsingis aga kohv ja tee . Kui üks kilo jahvatatud kohvi maksab Helsingis 8,96 eurot, siis Tallinnas on hind 9,18 eurot.

Piima- ja lihatooted on Helsingis kuni 135 protsenti kallimad. Kõige suurem vahe on kanafilee hinnas, ühe kilo hind Tallinnas on 5,1 eurot ja Helsingis 12,01 eurot. Täispiim on Helsingis 19 protsenti kallim, maitsestamata jogurt 46 protsenti ja Edami juust 18 protsenti kallim.

Puu- ja köögiviljad on samamoodi Tallinnas soodsamad. Banaanikilo maksis Tallinnas 1,08 eurot ja Helsingis 1,4 eurot.

Teenuste hindades olid vahed samuti suured. Üks öö majutust võrreldavas hotellis maksab Eestis keskmiselt 129 eurot, Helsingis aga 173 eurot.

Ka väljas söömine on Tallinnas soodsam. Pasta Bolognese hind Tallinna Vapianos on 8,5 eurot, Helsingis 75 protsenti kallim ehk 14,9 eurot. Tass cappuccino't maksab Helsingis 30 protsenti rohkem.

Üsna suur hinnavahe on juuksuri- ja hambaarstiteenustel. Meeste juukselõikus on Helsingis 86 protsenti kallim ja hambaarsti külastus 131 protsenti kallim.

Kaubanduskoja peadirektori Mait Paltsi sõnul näitavad kogutud võrdlusandmed, kui oluline on tugineda faktidele ning lükata ümber Soome meedias levima hakanud valed väited Eesti kallitest hindadest. Sellise valeinfo levitamine võib tema hinnangul olla üks põhjustest, miks Soome turistide huvi Eesti külastamise ning kaupade ostmise vastu on vähenenud.

«Seda, kas keegi on tegelenud tahtlikult täna ümberlükatud müüdi levitamisega, saavad uurida vajadusel teised, kuid laiemalt vaadates näitab see, kui oluline on tegeleda ise enda riigi mainekujundusega, mitte lasta seda teha teistel. Sellesse tuleb panustada nii poliitikutel, ametnikel, ettevõtjatel kui kõigil teistelgi, kes vastavaid võimalusi omavad,» lisas Palts.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles