Mehhiko ratifitseeris uue vabakaubandusleppe USA ja Kanadaga

BNS
Copy
USA president Donald Trump ja Mehhiko president Enrique Pena Nieto. Foto on tehtud 2016. aastal, siis oli Trump veel presidendiks saamas.
USA president Donald Trump ja Mehhiko president Enrique Pena Nieto. Foto on tehtud 2016. aastal, siis oli Trump veel presidendiks saamas. Foto: HENRY ROMERO / REUTERS

Mehhiko parlament ratifitseeris esimesena uue kolmepoolse vabakaubanduslepingu USA ja Kanadaga.

Mehhiko senat kiitis USMCA nime kandva lepingu heaks 114 poolt- ja nelja vastuhäälega, saates majandusministeeriumi teatel «selge sõnumi avatud majanduse ja süvendatud majandusintegratsiooni toetuseks piirkonnas.» 

USA, Mehhiko ja Kanada allkirjastasid 25 aasta vanust Põhja-Ameerika Vabakaubanduslepet NAFTA asendava UMSCA mullu novembris. 

Mehhikost sai kolmest Põhja-Ameerika riigist esimene, kes on ratifitseerimisprotsessi lõpule viinud. Mehhiko tegi seda hoolimata immigratsiooniga seotud pingetest Washingtoniga ja USA presidendi Donald Trumpi ähvardusest karistada Mehhikot imporditollidega suutmatuse korral Ühendriikide piirile kulgevate migrantide tulva pidurdada.

Leppe heakskiitmine Mehhikos ei olnud kunagi kahtluse all, sest selle eelkäija NAFTA on teinud Mehhikost 25 aastaga suureksportööri. 

Senaator Verónica Martínez nimetas Mehhiko senatis debatti avades UMSCAd «tähtsaks kokkuleppeks kõigi mehhiklaste jaoks.»

Tema sõnul on regionaalne vabakaubandus Mehhiko majanduse täielikult ümber korraldanud. 

Uus lepe on suuresti NAFTA nägu, kuid kehtestab uued reeglid sõiduautode sektoris, et suurendada autodes USA-s valmistatud komponentide osakaalu ja tõsta mehhiklastest tööliste palku. 

Lepet toetab ka Mehhiko president Andrés Manuel López Obrador. 

USA kongressis ootab UMSCA-d ilmset ees tõsisem vastuseis. Demokraadid on kritiseerinud muuhulgas selle töötajakaitse sätteid ja vaidluste lahendamise mehhanismi.

Ühendriikide kaubandusvolinik Robert Lighthizer väljendas teisipäeval kindlust, et lähinädalatel saavutatakse leppe ratifitseerimise vallas edu.

Kanadas peaks UMSCA heakskiitmine olema tagatud, kuid sealne valitsus ootab edasiliikumiseks USA samme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles