Kas ettevõtlusega alustamine on lihtne? Ja kas pangast laenu saab?

Aira Nigul-Lepp
, Swedbanki äripanganduse juht
Copy
Foto: swedbank

Eestis asutatakse aastas uusi ettevõtteid keskmiselt üle 15 000 ning kokku toimetab Eestis hetkel üle 100 000 majanduslikult aktiivse äriühingu. Kõige populaarsemateks tegevusaladeks on hulgi- ja jaekaubandus ning lisaks sellele ka professionaalsed teenused nagu ärialane nõustamine, juriidilised toimingud, raamatupidamine, teadus- ja arendustegevus ning ehitus.

Kui vaadata keskmist ettevõtja profiili, siis kõige agaramad loojad on vanuses 25-40 aastat ning mehed on aktiivsemad kui naised. Kõnekas on ka fakt, et ettevõtlusega alustab järjest enam ka vanem generatsioon- näiteks üle 70 aastased. Enim alustatakse ettevõtlusega Harjumaal, kuid aktiivsust on näha üle kogu Eesti. Swedbanki tänastest klientidest on kõige aktiivsemad sektorid kaubandus, ehitus ja põllumajandus.

Miks on hea Swedbankis oma äriga alustada?

Swedbank pakub alustavale ettevõtjale suurepärast tööriistakasti, mis on heaks abiliseks oma äri üles ehitamisel.

Enam kui 30% Swedbanki uutest äriklientidest on kasutanud võimalust avada oma esimene konto esindusse kohale tulemata, internetipanga teel. Distantsilt ettevõtte konto avamise lahendust saavad kasutada Swedbanki erakliendid. Ent mobiilne konto avamine pole sugugi kõik. Digikanaleid kasutades on võimalik tellida näiteks deebetkaarti ettevõtte kontaktaadressile või teha efektiivsemalt oma raamatupidamist Erply Books raamatupidamistarkvara abil.

Lisaks kutsume mugavat ja kasutajasõbralikku ärikliendile mõeldud mobiiliäppi kasutama. Soovime omalt poolt kaasa aidata, et ettevõtte käivitusperiood oleks võimalikult kuluefektiivne, seepärast on Swedbanki ärikliendile netipanga maksed ja deebetkaart esimesel aastal tasuta. Kaupmehed saavad makseterminali 6 kuuks -50% hinnakirjast.

Samas leidub ettevõtjaid, kes oma äri alustamisel eelistavad digitaalse suhtluse asemel personaalset lähenemist ja nõustamist – seda võimalust pakub Swedbanki lai esinduste võrk jätkuvalt edasi kõikides maakondades ning kohtumise kokkuleppimiseks pole vaja muud kui läbi internetipanga aeg broneerida.

Aastaajast, keskkonnast ­­või inimeste kindlustundest sõltuvalt liigub ringi erinevaid arvamusi ja oletusi. Kas laenu saab või ei saa?

Swedbanki andmetel kasvab finantseerimine väikeettevõtja segmendis aastast aastasse, uue müügi kasvud on igal aastal üle 20% ning sõlmime 6000 lepingut aastas nii suuremate kui väiksemate laenusummadega.

Mida saab väikeettevõte ise ära teha, et laenu saada?

Kõigepealt tuleb endale esitada rida küsimusi. Mis otstarbel ma pangast laenu vajan ja mida täpselt laen minu ettevõttes paremaks muudab? Kas ostan uue seadme, toodan rohkem ja kasumlikumalt? Või ostan suurema koguse kaupa ja saan selle parema hinnaga? Või näiteks olen saanud suure tellimuse ja vajan rahalist puhvrit hoopis selle täitmiseks? Lisaks tasub mõelda juba ette, kuidas laen tagasi maksta. Kas see oleks konkreetsest tehingust saadud tulu või põhitegevuse kasum? Kui need küsimused on enda jaoks läbi mõeldud, tasub panka pöörduda – koos saame edasi liikuda.

Tänu Euroopa investeerimiskavale ka tasuta lisatagatis

Ettevõtjatele muudavad finantseerimise kättesaadavamaks ka Swedbank’i ja Euroopa Investeerimisfondi garantiiprogrammid. Garantiiprogrammide COSME ja EaSI kaasabil on laenu- ja liisingutaotlustele jaatava vastuse saamine senisest lihtsam, mistõttu võime julgelt öelda, et tugeva rahavooga ja läbimõeldud projekti rahastamine ei jää tagatise puudumise taha.

Vastupidiselt levinud müütidele me ei kahtlegi selles, et meil on olemas laen, mis vastab teie äri vajadustele!

Finantsteenuseid pakub Swedbank AS. Tutvuge tingimustega ja pidage nõu spetsialistiga.

Copy
Tagasi üles