Suurtehing: Enefit Green ostab 17,3 miljoniga 20 päikeseparki Poolas

PM Majandus
Copy
Lepingu allkirjastamine.
Lepingu allkirjastamine. Foto: Enefit Green

Eesti Energia taastuvenergia tütarettevõte Enefit Green allkirjastas lepingu 20 päikesepargi projekti ostmiseks Poolas. Omandatavate päikeseelektrijaamade koguvõimsus on 19,15 megavatti, teatas Enefit. 

Kõik 20 päikesepargi projekti on võitnud toetuse 2016. ja 2017. aasta Poola taastuvenergia oksjonitel. Poola on Eesti Energia turgudest hetkel ainuke, kus korraldatakse suures mahus päikeseenergiale suunatud taastuvenergia oksjoneid.

Omandatavast 20 projektist üheksas on päikesepark juba valmis. Ülejäänud jaamad on ehituse lõppfaasis ja valmivad sügiseks. Enefit Greeni investeeringu suuruseks on 17,3 miljonit eurot. Omandatavad päikesepargid toodavad aastas ligikaudu 20 GWh päikeseenergiat, millest piisab ca 7000 keskmise tarbimisega kodumajapidamisele aastaks ajaks.

Enefit Greeni juhatuse esimehe Aavo Kärmase sõnul on päikeseelektri tootmise laiendamine osa Enefit Greeni strateegiast ja ambitsioonikast kasvuplaanist.

«Oleme seadnud eesmärgiks suurendada päikeseenergia osakaalu oma taastuvenergia tootmisportfellis ja see tähendab projektide elluviimist nii Eestis kui teistel Läänemere-äärsetel turgudel, kus Eesti Energia tegutseb. Poola päikeseparkide omandamine viib meid sellele eesmärgile lähemale ning kasvatab Enefit Greeni päikeseenergia tootmisvõimsuste praeguse portfelli 26 megavatini. Lisaks loob investeering meile aluse Poolas opereerimisvõimekuse rajamiseks ja edasiseks strateegia elluviimiseks,» sõnas Kärmas pressiteate vahendusel.

Ta lisas, et kuna Eesti Energia eesmärk on toota aastaks 2023 45 protsenti elektrist taastuvatest ja alternatiivsetest allikatest, annavad ka nimetatud päikeseelektrijaamad sellesse oma panuse.

Kogu soetatavate päikeseparkide elektritoodang suunatakse elektrivõrku ning energiamüügi eest vastutab Eesti Energia Poola tütarettevõte Enefit Sp. z o.o. Tulevikus on võimalik müüa päikeseparkide toodangut ka otse Eesti Energia Poola klientidele.

Kõik päikeseparkide projektid kuuluvad ettevõttele Solaque Holding Ltd ning parkide ehituse ja opereerimise eest vastutab Geo Solar Sp. z o.o. Mõlema ettevõtte omanikfirmaks on Poolas taastuvenergia arendamisega tegelev GEO Group.

Enefit Green on Eesti Energiale kuuluv taastuvenergia ettevõte, mis toodab Eestis, Lätis, Leedus ja nüüd ka Poolas elektrit ja soojust tuulest, veest, päikesest,  biomassist, biogaasist ja segaolmejäätmetest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles