Galerii: Tallinnas on homsest saadaval 120 elektritõukeratast (8)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy

Tallinna tänavail on alates homsest rentimiseks saadaval ligi 120 Bolti elektritõukeratast.

Bolti kaasasutaja Markus Villigi sõnul on ettevõte kasutajate huvist lähtudes valmis rattaparki mitmesaja võrra kasvatama.

Vabad rattad on näha Bolti mobiilirakenduses – selleks tuleb klõpsata rakenduse paremas ülanurgas tõukeratta ikooni peal. Rattaid saab rentida alates 18. eluaastast.

Kasutamine ja hinnastamine on väga lihtne: Bolti äpiga tuleb skannida tõukeratta peal olevad QR-koodi ning selle peale ratas avaneb. Kasutamine maksab 10 senti minut ehk 6 eurot tund. Lahtilukustamine ehk sõidu alustamine maksab 50 senti, kuid juunis on see kampaania korras tasuta.

Ühe päeva jooksul maksab tõukeratta kasutamine sõitjale maksimaalselt 15 eurot.

Ka rendisessioon tuleb lõpetada Bolti äpis ning ratta võib jätta kuhu iganes Bolti lubatud piirkonnas – peaasi, et see ei segaks liiklust ja möödaminemist ning oleks järgmisele rentijale kättesaadav. Olgu selleks siis Viru tänavaäärne või Rimi-esine plats.

Kui ratast liigutada rendisessiooni alustamata, hakkab see andma vargaalarmi.

Täpsed alad, kuhu ratast pärast kasutamist jätta tohib, on näha rakenduses. «Alustamine peamiselt kesklinnas ja oleme saadaval vähemalt Piritani,» ütles Villig.

Eesti seadustes ei ole elektritõukeratastega liiklemine eriti reguleeritud. «Esialgu soovitame sõita rattateedel. Kui sõita kõnniteedel, siis väga ettevaatlikult, et mitte kaasliiklejaid segada,» sõnas Villig.

Sõiduteel tõukerattaga sõita ei tohi. Maksimaalne kiirus neil ratastel on 25 km/h. Aku peab Tallinnas kasutavatel mudelitel vastu umbes 30–40 kilomeetrit, iga ratta infos on näha ka seda, kui palju sellega enne aku tühjenemist veel sõita saab.

Kui kasutaja jätab ratta ettenähtud alast väljapoole, on selle eest ette nähtud trahv 25 eurot.

Öisel ajal on tõukerataste saadavus palju väiksem, kuna Bolt kogub need linna pealt kokku ja paneb laadima.

Bolti praktika teistel linnades on näidanud, et iga rendirattaga tehakse päevas keskmiselt kolm kuni viis sõitu.

Kui keegi sooviks sellist tõukeratast endale osta, siis tuleb arvestada 300–400-eurose hinnaga. Elektrikulu ühe kilomeetri peale on ümberarvestatult vaid mõni sent.

Eestis on kasutusel Segway tõukerataste uusim mudel NineBot ES4. Tallinn on Pariisi ja Madridi järel maailmas kolmas linn, kus Bolti tõukerattaga sõita saab.

Oma elektritõukerattad on lubanud Tallinnasse tuua ka Leedu rendiettevõte CityBee, mis seni on Eesti turul suurte kaubikute väljarentimise teenusega.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles