Swedbank jälle langeb

Copy
Robert Kitt
Robert Kitt Foto: Tairo Lutter / Postimees

Viimastel päevadel pigem kasvutrendi näidanud Swedbanki aktsia pöördus täna langusesse pärast seda, kui pank teatas Eesti üksuse juhtkonna taandamisest.

Kell 11.15 oli panga aktsia langenud 2,4 protsenti 137,3 rootsi kroonile. Kokku on Swedbanga aktsia langenud üle 30 protsendi, mis on teinud aktsionärid väga närviliseks ning sundinud pangas läbi viima suuri muutusi väga kiiresti.

Kui eile teatas Swedbank, et nõukogu peatas Eesti Swedbanki juhi Robert Kiti ja finantsjuhi Vaiko Tammevälja volitused, siis juba märtsis kaotas töö Swedbanki juht Birgitte Bonnesen.

Järsk pööre

Esmaspäeva õhtul sisejuurdluse tõttu panga Eesti üksuse juhi Robert Kiti ja finantsjuhi Vaiko Tammevälja volitused peatanud Swedbank ei kommenteeri pangajuhtide volituste peatamist enne sisejuurdluse lõppemist.

«Me ei saa anda eriti palju täiendavat informatsiooni võrreldes sellega, mille me eile pressiteates avaldasime,» ütles Swedbank Balti panganduse juht ja Swedbank Eesti nõukogu esimees Charlotte Elsnitz pressikonverentsil.

«Nende volitused on peatatud, kuid nad on endiselt panga töötajad. See on seotud meie käimasoleva sisejuurdlusega,» ütles Elsnitz Kiti ja Tammevälja kohta.

Samuti lahkub pangast ja selle nõukogust Priit Perens, kes töötas Eesti Swedbanki juhina aastatel 2008-2014, mil Rootsi rahvusringhäälingu SVT kohaselt liikus kahtlane raha läbi Swedbanki. Elsnitzi sõnul esitas Perens lahkumisavalduse.

Panga nõukogu esimehe sõnul ei saa kommenteerida, kas läbi Swedbanki on liikunud kahtlast mitte-residentide raha, kuna see selgub sisejuurdluse käigus.

Otsus Kiti ja Tammevälja volitused peatada tehti Swedbanki Eesti nõukogu tasemel. Elsnitzi sõnul ei ole teada, millal Kiti ja Tammevälja osas järgmine otsus tehakse, see selgub uurimise käigus.

«Swedbank on Eesti juhtivpank ja oleme kindlad, et samal kursil ka jätkame,» rääkis Elsnitz.

«Pank on endiselt väga tugevas finantspositsioonis, meie tulemused on endiselt väga head,» ütles Swedbank Eesti peadirektori kohusetäitja Olavi Lepp.

«Loomulikult meie sisejuurdlused jätkuvad,» kinnitas Lepp, lisades, et pank teeb koostööd kõigi osapooltega. «Palju sellest on muidugi konfidentsiaalne, puudutab kliente ning meie oma töötajaid ja selliseid detaile me kommenteerida ei saa. Palume varuda kannatust.»

Elsnitzi sõnul on tegemist grupisisese uurimisega ning väljastpoolt uurivad panka Eesti ja Rootsi finantsinspektsiooni läbiviidavad uurimised. 

Lepa sõnul on Swedbank saanud Eestis ja Lätis kahju oma brändile. «Seni oleme püüdnud hea klienditeeninduse ja teenustega olla samal tasemel kui varasemalt ja pole olulist mõju näinud,» ütles ta.

Swedbank Eesti nõukogu peatas esmaspäeva õhtul käimasoleva sisejuurdluse tõttu panga Eesti üksuse juhi Robert Kiti ja finantsjuhi Vaiko Tammevälja volitused panga juhatuses.

Kiti ja Tammevälja volitused Swedbank Eesti juhatuses peatatakse kuni täiendava info lisandumiseni.

Rootsi ringhääling SVT kajastas tänavu veebruaris, et Swedbanki ja Danske Banki Eesti filiaali kontode vahel liikus vähemalt 40 miljardit Rootsi krooni ehk umbes 3,8 miljardit eurot kahtlast raha.

Märtsikuu lõpus vallandas Swedbanki nõukogu firma presidendi ja tegevjuhi Birgitte Bonneseni ja aprillikuu alguses astus tagasi Swedbanki nõukogu esimees Lars Idermark.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles