Koha kaotanud Swedbanki eksjuhtidel tiksub palk edasi

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy

Swedbank Eesti juhi kohalt tagandatud Robert Kitt ja finantsjuhi ameti kaotanud Vaiko Tammeväli jäävad panga palgale edasi, kuid kontorisse siseneda nad ei tohi.

Swedbank teatas eile, et seoses rahapesukahtluse sisejuurdlusega peatati päevapealt Swedbank Eesti juhi Robert Kiti ja finantsjuhi Vaiko Tammevälja volitused. Samuti lahkub pangast kui ka selle nõukogust Priit Perens. Täna toimunud pressikonverentsil lubas pank selgitada otsuse tagamaid, kuid ainus, mida korrutati oli see, et käimasoleva uurimise tõttu ei saa midagi kommenteerida.

Swedbank Balti panganduse juht ja Swedbank Eesti nõukogu esimees Charlotte Elsnitzi sõnul tingis otsuse käimasolev sisejuurdlus. «Nagu varem öeldud, alustas Swedbank põhjalikku sisejuurdlust koostöös välisekspertidega selgitamaks välja, kuidas on varasemalt tõkestatud rahapesu ja rakendatud selle vastaseid meetmed pangas. Swedbank jätkab igakülgset koostööd Rootsi, USA ja Baltikumi erinevate ametivõimudega,» lisas Elsnitz.

Swedbanki rahapesukahtlust on hakanud Danske Banki asja raames uurima ka Eesti prokuratuur. Lisaks on Eesti ja Rootsi finantsjärelevalved algatanud panga osas ühisuurimise. Samuti kutsus selle aasta märtsis panga nõukogu tagasi Swedbanki tegevjuhi Birgitte Bonneseni.

Robert Kitt ütles Postimehele, et ei oska nõukogu otsust kommenteerida. «Swedbank Eesti juhi koht on paraku sellise riskiga, et ühel hetkel võib nõukogu su rääkima kutsuda ja su volitused peatada. Nad ei pea seda põhjendama,» ütles Kitt. Küsimusele, kas talle tõesti volituste peatamist ei põhjendatud, vastas Kitt, et vestlus küll oli, kuid edasist peab uurima nõukogu esinaiselt.

Pangast lahkunud Priit Perens töötas Eesti Swedbanki juhina aastatel 2008-2014, nendel aastatel, mil Rootsi rahvusringhäälingu SVT kohaselt liikus kahtlane raha läbi Swedbanki. Pärast Eesti üksuse juhtimist hakkas Perens juhtima kogu Swedbanki Balti pangandust, mille juhi kohalt astus ta tagasi 2017. aastal. 

Volitused kaotanud Vaiko Tammeväli töötas alates 2014. aastast panga finantsjuhina. Aastatel 2009 kuni 2014 oli Tammeväli Swedbanki privaatpanganduse juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles