Eesti Swedbanki juhi Robert Kiti volitused peatati (6)

Copy
Swedbank.
Swedbank. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Eesti Swedbanki nõukogu otsustas esmaspäeva õhtul teha muudatused Swedbank Eesti juhatuses, mis on tingitud käimasolevast sisejuurdlusest. Eesti Swedbanki juhi Robert Kiti ja finantsjuhi Vaiko Tammevälja volitused peatati. 

Praeguse Swedbank Eesti juhi Robert Kiti ja finantsjuhi Vaiko Tammevälja volitused Swedbank Eesti juhatuses peatatakse kuni täiendava info lisandumiseni. Samuti lahkub pangast kui ka selle nõukogust Priit Perens. Muutused jõustuvad kohe.

Priit Perens töötas Eesti Swedbanki juhina aastatel 2008-2014, nendel aastatel, mil Rootsi rahvusringhäälingu SVT kohaselt liikus kahtlane raha läbi Swedbanki. Pärast Eesti üksuse juhtimist hakkas Perens juhtima kogu Swedbanki Balti pangandust, mille juhi kohalt astus ta tagasi 2017. aastal. 

Nõukogu valis Swedbank Eesti juhatuse esimeheks ja Swedbank Eesti peadirektori kohusetäitjaks Olavi Lepa, kes oli siiani Swedbank Eesti riskijuht. Panga finantsjuhi kohusetäitjaks ja juhatuse liikmeks valiti Anna Kõuts, kelle senine ametikoht oli Head of Treasury. Nimetatud muutused jõustuvad pärast järelvalveasutuste kinnitust.

Swedbank Balti panganduse juht ja Swedbank Eesti nõukogu esimees Charlotte Elsnitzi sõnul tingis tänase otsuse käimasolev sisejuurdlus. Ta kinnitas, et Swedbank alustas põhjalikku sisejuurdlust koostöös välisekspertidega selgitamaks välja, kuidas on varasemalt tõkestatud rahapesu ja rakendatud selle vastaseid meetmed pangas. «Swedbank jätkab igakülgset koostööd Rootsi, USA ja Baltikumi erinevate ametivõimudega,» teatas Elsnitz.

«Samas kinnitan, et pühendume Eestis koos töötajatega oma klientidele ja teistele osapooltele. Eesti on Swedbanki üks neljast koduturust. Me arendame Eesti juhtivat panka pidades silmas nii meie kliente kui ka ühiskonda tervikuna,» lisas ta. 

Robert Kitt ütles Postimehele, et ei oska nõukogu otsust kommenteerida. «Swedbank Eesti juhi koht on paraku sellise riskiga, et ühel hetkel võib nõukogu su rääkima kutsuda ja su volitused peatada. Nad ei pea seda põhjendama,» ütles Kitt. Küsimusele, kas talle tõesti volituste peatamist ei põhjendatud, vastas Kitt, et vestlus küll oli, kuid edasist peab uurima nõukogu esinaiselt.

«See, mida ma sisimas tunnen on üks asi, aga see on risk, mille sa võtad, kui oled juhatuse esimees,» ütles Kitt vastuseks küsimusele, kas ta tunneb, et nõukogu otsus oli põhjendatud. 

Üht palus Kitt toonitada. «Swedbank Eesti juhi amet on üks keerulisimaid, pingelisemaid, aga ka põnevamaid väljakutseid. Ma olen õnnelik, et mul oli võimalus seda üle nelja aasta pidada,» ütles ta, korrates, et volituste peatamine on risk, mille juht võtab.

Küsimusele, kas talle teadaolevalt liikus läbi Swedbanki kahtlast mitte-residentide raha vastas Kitt: «Jätaks sellele vastamata.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles