Läti peaminister: Eesti alustas aktsiisisõda, millele peame vastu andma (23)

BNS
Copy
Läti peaminister Krišjānis Kariņš.
Läti peaminister Krišjānis Kariņš. Foto: Ilmars ZNOTINS / AFP / Scanpix

Eesti rikkus Lätiga sõlmitud alkoholiaktsiisi kokkulepet ja alustas sõda, seetõttu ei jää Lätil üle muud, kuid vastata omapoolse alkoholiaktsiisi alandusega, ütles esmaspäeval pärast koalitsiooninõukogu Läti peaminister Arturs Krišjānis Kariņš.

Ta meenutas, et mõne aasta eest sõlmisid riigid kokkuleppe, et Läti tõstab aktsiisi, et läheneda Eesti tasemele. Läti lubas toona teha seda aeglaselt, et vältida alkoholi salakaubandust.

«Meie suureks üllatuseks otsustasid Eesti valitsus ja riigikogu seda kokkulepet rikkuda. Nad kavatsevad alkoholiaktsiisi järsult langetada,» ütles Kariņš, märkides, et see seab Läti väga ebamugavasse olukorda, millele riik on sunnitud «vastama täiesti oma tahte vastaselt».

«Ma ei taha mingil juhul aktsiisisõda Eestiga, kuid kui Eesti rikub kokkulepet ja alustab meiega sõda, ei jää meil muud üle, kui vastata vastava aktsiisialandusega,» nentis valitsusjuht.

Peaministri sõnutsi tähendab see samm «naasmist umbes eelmise aasta tasemele».

Läti loodab, et eestlased on valmis istuma läbirääkimistelaua taha ja otsima lahendust, kuigi siiamaani on kõik katsed veenda neid seda sammu mitte astuma olnud kasutud. 

Tänavu märtsis tõsteti Lätis kange alkoholi aktsiis Leedu tasemele, mis Eesti omale sellegipoolest alla jäi.

Eesti valitsus otsustas langetada lahja ja kange alkoholi aktsiisi tänavu 1. juulist 25 protsenti. 

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles