Galerii: Eesti-Soome suur gaasitoru jõudis Pakril kaldale (2)

Copy

Täna hommikul jõudis Parki poolsaarel Pakrineemel kaldale Balticconnectori meretoru, mis hakkab 2020. aastast teenindama Soome-Eesti-Läti ühist gaasiturgu.

Meretoru otsa maaletõmbamise operatsioon kestis ligikaudu ööpäeva. Toru keevitati juppidest kokku merel seisvast laevast ning kalda poole tõmbas seda 500 tonnise tõmbejõuga vints. Tõmbamistööd lõppesid täna kell 9, teatas Elering.

Täna maale tõmmatud umbes 1 kilomeetri pikkune toru tuleb veel kokku ühendada ülejäänud ligi 76 kilomeetrise meretoruga, mille paigaldamine lõppes nädalavahetusel.

Järgmisel nädalal tehakse toru paigaldaval laeval meretoru viimane keevitus. Poolemeetrise läbimõõduga terastoru seinapaksus on 16 millimeetrit ning väljastpoolt on see kaetud veel betoonikihiga. 

«Toru kokku keevitamiseks tõstetakse selle mõlemad otsad veest välja ja kinnitatakse töö ajaks laeva parda kõrvale,» selgitas Eleringi kommunikatsioonijuht Ain Köster.

Rannikumeres kaetakse meretoru 1,7 kilomeetri ulatuses pinnase ja kividega. Suve jooksul paigaldatakse kompressorid ja toimub ka meretoru surveproov.

Balticconnector alustab tööd uue aasta algusest, kui käivitub Soome-Eesti-Läti ühine gaasiturg. Kokku kulub Eesti-Soome merealuse gaasiühenduse ehitamisele ligi kaks aastat ning projekti kogumaksumus on 300 miljonit eurot. Projekti kaasfinantseeris Euroopa Liit,  CEF energiaprojektide toetus Balticconnectori ehituseks oli 206 miljonit eurot.

«Taotlesime ja saime selle summa Eestile lisaks väljaspool tavapäraseid europrojektide toetusi,» selgitas Köster.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles