Laar: EKRE fraktsioon ei ole mulle midagi lubanud ega peagi midagi lubama (2)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Mart Laar.
Mart Laar. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Asjaolu, et Eesti Panga nõukogusse ei ole nimetatud ühtegi Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) poliitikut, on seadusega igati vastavuses, ütleb keskpanga nõukogu esimees Mart Laar. 

«Seaduse kohaselt ei ole ühelgi erakonnal Eesti Panga nõukogus oma esindajaid, oma ülesannete edukaks täitmiseks koosneb see suuresti sõltumatutest ekspertidest ja teadlastest. Nii on see praegu ja nii jääb tulevikus,» vastas Laar kirjalikult Postimehe päringule, mis põhjusel ei ole keskpanga nõukogu liikmete kandidaatide hulgas ühtegi EKRE esindajat.

Kui mõnede riigikogus esindatud erakondade esindajad on jõunud Laarile ette heita, et parteidega ei ole arutatud Eesti Panga nõukogu uue koosseisu nimetamise üle, siis Laari sõnul on ta sel teemal suhelnud vähemalt ühe kõrge poliitikuga. Selleks on EKREsse kuuluv rahandusminister Martin Helme, kes võib samuti osaleda keskpanga nõukogu koosolekutel, kuigi hääleõigust tal seal ei ole.

Ent Helmega EKRE võimalikest kandidaatidest nõukogusse juttu ei ole olnud, täpsustas keskpanga tegevusel silma peal hoidev ekspoliitik Laar.

Veel andis Laar oma kirjalikus vastuses mõista, et kui parlamendis läheb Eesti Panga nõukogu koosseisu üle hääletamiseks, siis ta ei oota riigikogu rahvuskonservatiivide saadikurühmalt toetust tema pakutud nõukogu liikmete kandidaatide nimekirjale. «EKRE fraktsioon ei ole mulle midagi lubanud ega peagi midagi lubama,» teatas ta.

EKRE aseesimeest, rahandusministrit Helmet ei õnnestunud Postimehel täna loo ilmumise ajaks kommentaariks kätte saada.

Kuu alguses tegi Eesti Panga nõukogu esimees, endine Isamaa erakonna juht Laar otsuse, mida oodati temalt ammu, ja esitas uued keskpanga nõukogu liikmete kandidaadid. Nõukogu ametiaeg lõppes juba veebruaris.

Võrreldes varasemaga tahab Laar välja vahetada kaks inimest: nõukogust lahkuks Kalev Kallo (Keskerakond) ja Liina Tõnisson, nende asemele läheksid Enn Eesmaa (Keskerakond) ja Ivari Padar (Sotsiaaldemokraatlik Erakond). Ülejäänud liikmed – Kaie Kerem, Enn Listra, Rein Minka, Jaanus Tamkivi ja Urmas Varblane – jääksid nõukokku edasi. Nõukogusse ei ole ühtegi EKRE liiget nimetatud.

Eesti Panga nõukogu on Eesti Panga järelevalveorgan, mis koosneb esimehest ja seitsmest liikmest. Nõukogu liikmed nimetab riigikogu Eesti Panga esimehe ettepanekul. Nõukogu nimetatakse ametisse viieks aastaks. Praegune nõukogu koosseis nimetati ametisse 2014. aasta veebruaris. Nõukokku kuulub ka esimees Laar, kelle volitused kestavad 2023. aasta juunini.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles