Otsustav elupööre: edukas Vene ärimees valis Eesti kodakondsuse (11)

Priit Pullerits
Copy
Kui Peterburist pärit Alexander Tsikhilov otsis Tallinnas elamist, soovis ta, et leiaks koha, kust avaneks vaade merele. Ta leidis sellise Pirita teel.
Kui Peterburist pärit Alexander Tsikhilov otsis Tallinnas elamist, soovis ta, et leiaks koha, kust avaneks vaade merele. Ta leidis sellise Pirita teel. Foto: Eero Vabamägi

Selleks, et saada taskusse Eesti pass, ei piisanud Peterburist pärit ning Tallinnas keerulise ja riskantse loomuga äri ajaval Alexander Tsikhilovil eesti keele õppimisest ja kodakondsuseksami sooritamisest. Samal ajal pidid ta lahti saama Venemaa kodakondsusest. Selle üle otsustab tavaliselt Venemaa president isiklikult.

Kuigi sündinud ja üles kasvanud ning suurt äritegevust alustanud Peterburis, ei ole Alexander Tsikhilovil sellest kevadest alates enam kerge sinna tagasi sõita. Nüüd tuleb tal selleks viisa hankida.

Ta loobus nimelt Venemaa kodakondsusest.

Veebruarikuu viimase kolmapäeva pärastlõunal kell kolm sai ta kätte Eesti passi. Riigikogu valimiste elektroonilise hääletamise lõpuni jäi kolm tundi.

Tsikhilov, kes kuulub Äripäeva andmeil Eesti kahesaja jõukaima inimese hulka – ta paikneb rikaste mulluses pingereas otse kuulsa transiidiärimehe Endel Siffi järel ja varalahkunud hulgikaupmehe Jüri Vipsi ees –, ei jätnud e-hääletusel võimalust kasutamata. Ta oli juba varakult valmis mõelnud, kellele anda oma hääl. Oleks Eesti kodakondsuse saamine paar päeva veninud, läinuks ta valimispäeval jaoskonda. «Mis tehnoloogiariigis ei ole väga hea samm,» lisab ta naeruga.

Järgmisel kuul 47-aastaseks saav Tsikhilov (hääldada: tsihhilov) on Eesti IT- ja finantssektoris kõva tegija.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles