Tutvu, millistes tingimustes elavad Soome vangid!

Tallink
Copy
Hameenlinna
Hameenlinna Foto: Shutterstock

Mai alguses avati Soomes Hämeenlinna endises vanglas muuseum, kus saad näha, kuidas ja millistes tingimustes elasid toonased vangid. Muuseum tutvustab külastajatele Soome vanglaajalugu ja kinnipeetute elu trellide taga.

Muuseumi suurim eksponaat ongi vanglahoone ise, mida kasutati 1993. aastani. Hoone ehitati 19. sajandil ning selle ehitamisel võeti eeskuju Ameerika vanglatest, kus kongid asusid mõlemal pool koridori. See oli esimene omataoline vangla Soomes.

Kuna vangla oli veel hiljuti kasutuses, siis on puutumatul kujul säilinud palju kinnipeetute ruumid koos kritseldustega seinel ja nende esemetega. Lisaks korraldatakse muuseumis ajutisi näituseid, näiteks teemadel, kuidas ja miks toimusid vanglas matemaatika-, lugemis- ja kirjutamistunnid.

Uuendatud muuseum proovib anda aimu vangide igapäevaelust, tuues külastajateni autentsed ruumid ja atmosfääri. Lisaks jagatakse kinnipeetute ja vangivalvurite mälestusi sealsest elust.

Hameenlinna
Hameenlinna Foto: Shutterstock

Hämeenlinna vanglaajalugu ei piirdu aga sellega. Linna on juba ammu vanglalinnaks peetud tänu Häme kindlusele, mille kongid on kasutuses keskajast. Aastatel 1837–1972 kasutatigi kindlust ainult vanglana, muuseum asutati sinna alles 1979. aastal. Kindlasti tasub linna külastades käia läbi ka kindlusest, kus saab tutvuda 13. sajandi elu ja oluga.

Kui juba Hämeelinna sõita, siis tasub sinna ka pikemaks jääda. Siit linnast leiad ka Põhjamaade suurimad seinamaalingud, mille autoriks on Guido van Helten. Samuti võid külastada nii eestlaste kui soomlaste hümni helilooja Jean Sibeliuse sünnikodu, jalutada Aulanko pargis või einestada mõnusates kohvikutes.

Hämeenlinna jõudmiseks on kõige mugavam sõita Tallinki laeva ja autoga, ent soovi korral saad ka bussi ja rongiga. Kui valid autoga reisimise kasuks, siis võta sõbrad ka kaasa, sest Tallinki autopaketiga sõidavad 3.–5. reisija kaasa tasuta. Vaata lähemalt Tallinki kodulehelt.

Copy
Tagasi üles